Hlavní obsah

Mezinárodní hudební soutěž Interporta v Ústí vyhrály Australanky

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Mezinárodní hudební soutěž Interporta, která se o víkendu konala v Ústí nad Labem, vyhrály australské sestry duo Sissos.

Článek

„Steph a Georgie Fisherovy pocházejí z muzikantské rodiny ze Sydney a mimo své výhry v první hudební soutěži získaly i cenu primátora města Ústí nad Labem. V letošní mezinárodní soutěži se utkaly hudební formace ze šesti zemí Evropy, Ameriky a Austrálie,“ za pořadatele řekl Josef Vejlupek.

Interporta navazuje na původní festival Porta, který se poprvé v Ústí konal v roce 1967. V posledních letech přichází na vystoupení přes tisíc lidí denně. Zatímco dříve byla akce čtyřdenní, letos byla pouze víkendová. Stejně jako loni byla i nyní ovlivněna epidemií koronaviru, diváci museli předložit negativní test na covid, doklad o očkování nebo o prodělání nemoci.

Vedle hlavní soutěže se konala i autorská soutěž Junior song určená pouze českým a slovenským autorům do 33 let. V soutěži zvítězil mladý slovenský herec Matěj Struhár. Cenu diváků získala česká skupina Blue Night z Jablonce nad Nisou, jako miss Interporta byla vyhlášena její baskytaristka Markéta Poláková. Kapela získala také cenu hejtmana Ústeckého kraje a cenu Zahrady Čech, na jejímž pódiu si při nejbližší výstavě zahraje. Cenu Českého rozhlasu Sever získala mladá autorka Tereza Homolová z Brna se skupinou Zkusmeto. Ústecký stříbrňák za přínos současným trampským písničkám byl udělen Zdeňku Šarochovi a také slovenské skupině Stano Granec a Frendi.

Reklama

Související témata:

Doporučované