Hlavní obsah

Mezinárodní letiště na Bali uzavřeno na dalších 24 hodin, nebezpečí trvá

Kvůli erupci sopky Agung na Bali zůstalo mezinárodní letiště uzavřeno na dalších 24 hodinVideo: AP

 

Reklama

Mezinárodní letiště Ngurah Rai na Bali zůstává uzavřeno nejméně na dalších 24 hodin. Důvodem je sopečný popel, který o víkendu opět začala chrlit sopka Agung.

Článek

Indonéské úřady dnes prodloužily uzavření mezinárodního letiště na ostrově Bali o další den kvůli popelu z erupce sopky Agung. Agentura Reuters uvedla, že letiště by se mělo otevřít ve středu 29. listopadu ráno místního času. Před soptícím vulkánem Agung včera úřady zvýšily varování na nejvyšší možný stupeň a rozšířily evakuační zónu na deset kilometrů kolem sopky, tedy tam, kde bezprostředně hrozí větší výbuch.

Po více než 50 letech neaktivity začal vulkán Agung chrlit oblaka bílého a šedého popela a směs vulkanického popela, úlomků ztuhlé lávy a vody. Podle vědců je tato směs nebezpečnější než tekoucí láva, protože se pohybuje mnohem rychleji.

Za poslední týden ostrov zaznamenal již druhou erupci. Z toho důvodu v neděli vyhlásily úřady pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Hrozí totiž riziko erupce popela do atmosféry, který by mohl letadlům poškodit motory. Letiště Ngurah Rai v balijském hlavním městě Denpasar denně odbaví nejméně 5000 zahraničních turistů a 15 000 až 20 000 domácích návštěvníků.

Sopka je od letiště vzdálená 60 kilometrů. Od hlavních turistických letovisek ji dělí zhruba 70 kilometrů. České Ministerstvo zahraničí doporučilo, aby čeští cestovatelé a občané pobývající na Bali dbali zvýšené obezřetnosti a sledovali vývoj situace v místních sdělovacích prostředcích.

V Indonésii se nachází téměř 130 vulkánů, což je světový rekord. Mnoho z nich jeví vysokou úroveň aktivity, přestože do opravdové erupce mohou zbývat měsíce. V roce 1963, při poslední velké erupci sopky Agung, zemřelo 1100 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované