Hlavní obsah

Mezinárodní měnový fond se obává, že svět bude kvůli obchodní válce chudší

Varování Mezinárodního měnového fondu. Obchodní válka může mít negativní vliv na globální ekonomiku.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Mezinárodní měnový fond vidí obchodní válku a zvyšování tarifů jako negativní vliv na světovou ekonomiku. Svět se tak může stát chudší a nebezpečnější. Lídři by tak společně měli jednat o zajištění lepších podmínek.

Článek

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová upozornila na to, že obchodní války nejsou dobré pro globální ekonomiku a mohou mít negativní vliv na její růst.

Lagardeová tak komentovala kroky Spojených států amerických a zvyšující se napětí ohledně obchodní války s Čínou. V září uvalily Spojené státy cla na čínské zboží v hodnotě 200 miliard dolarů, v přepočtu asi 4,5 bilionů korun. Čína odpověděla uvalením cel na americké zboží v hodnotě 60 miliard dolarů, asi 1,35 bilionů korun.

Podle expertů z MMF čeká USA v příštím roce pokles růstu právě kvůli obchodní válce. Zpomalení růstu nečeká jenom Spojené státy, ale i Čínu. MMF předpokládá, že americký růst klesne z 2,9 % za tento rok na 2,5 % příští rok a čínská ekonomika klesne z 6,6 % na 6,2 %. Nový předpoklad je tak pro Čínu o dva procentní body nižší než původně MMF tvrdil.

Obchodní válka tak bude jedním z témat na setkání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se koná na Bali od 8. do 14. října. Probírat se také bude role nových technologií ve finanční oblasti, zátěž dluhů – zejména v chudých zemích – a jak se vážou k rozvoji, a typicky také stabilita makroekonomiky.

Maurice Obstfeld, hlavní ekonom MMF, se obává toho, že svět se stane chudší a nebezpečnější, pokud světoví lídři společně nezajistí lepší životní podmínky, zlepší vzdělání a odstraní nerovnost.

Lagardeová uvedla, že MMF vždy viděl obchodní válku a uvalování tarifů jako negativní vliv pro růst ekonomiky. Doufá však, že při setkání se všichni hráči sejdou u jednoho stolu a dohodnout se na zlepšení pravidel, které uskutečňují obchodování.

Pro obchodování chce zajistit férovou soutěž a doufá, že setkání přinese více otevřenosti a výhod pro mezinárodní obchod.

Efekt obchodní války se může projevit až v roce 2020, proto MMF naléhá na vlády zemí, aby setkání využily jako příležitost k jednání.

Reklama

Doporučované