Hlavní obsah

Mezinárodní trestní soud varoval Izrael. Plánovaná demolice palestinské vesnice může představovat válečný zločin

Varování pro Izrael. Demolice palestinské vesnice může být válečný zločin.Video: Reuters

 

Reklama

Mezinárodní trestní soud varoval Izrael, že proti němu zasáhne, pokud provede plánovanou demolici palestinské vesnice. Podle soudu by to totiž mohlo být považováno za válečný zločin.

Článek

Izraelský Nejvyšší soud nedávno zamítl odvolání proti rozhodnutí zbourat beduínskou vesnici Chán al-Ahmár na Západním břehu Jordánu. Izraelské úřady následně daly téměř dvěma stovkám obyvatel lhůtu na vystěhování. Tento týden se v oblasti podle aktivistů již začínají připravovat buldozery.

Podle hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu Fatou Bensoudaové přestavuje „rozsáhlé ničení majetku bez vojenské nutnosti a přesidlování obyvatelstva na okupovaném území” válečný zločin. V případě, že Izrael svůj plán uskuteční, nebude prý váhat s reakcí.

Proti se postavil i Evropský parlament. Ten schválil rezoluci, ve které toto rozhodnutí odsuzuje. Zničení vesnice by podle rezoluce představovalo porušení čtvrté Ženevské úmluvy.

Izrael tvrdí, že vesnice, kterou se chystá srovnat se zemí, je postavena nelegálně. Navíc prý stojí na nebezpečném místě v blízkosti hlavní silnice. Jejím obyvatelům proto nabízí vystěhování do lepší oblasti. Kritici ale tvrdí, že demolice má jen umožnit další rozšiřování izraelských osad. Ve vesnici mimo jiné sídlí i škola, která poskytuje vzdělání 170 dětem z okolních beduínských komunit.

Reklama

Doporučované