Hlavní obsah

Sebevražda v přímém přenosu. Video ukazuje, jak obžalovaný před válečným soudem spolkl jed

Chorvatský generál, který u soudu v Haagu vypil jed, zemřelVideo: AP

 

Reklama

Generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak, který dnes během odvolacího procesu u mezinárodního soudu v Haagu požil jed, zemřel v nemocnici.

Článek

Odvolací senát Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes potvrdil dlouholeté tresty vězení uložené v prvoinstančním řízení šestici bývalých vedoucích činitelů bosenských Chorvatů. Šlo o vůbec poslední verdikt ICTY.

O dramatickou tečku za prací tribunálu se postaral jeden z obžalovaných Slobodan Praljak, který po vyslechnutí svého rozsudku vypil jed a o něco později zemřel. Jeho smrt posléze tribunál potvrdil.

Proces s Jadrankem Prličem - který byl v době války v Bosně premiérem neuznané, ale Záhřebem podporované Chorvatské republiky Herceg-Bosna (HRHB) - a pěti dalšími bývalými politickými a vojenskými vůdci bosenských Chorvatů, včetně Praljaka, skončil v roce 2013 odsuzujícím rozsudkem. Soud je uznal odpovědnými za zločiny spáchané za války v Bosně a Hercegovině (1992-1995) na Muslimech, včetně pronásledování, vyhánění a vraždění.

Nejvyšší trest 25 let odnětí svobody dostal nyní 58letý Prlić. Bývalý velitel bosenskochorvatských sil - Chorvatské rady obrany - Praljak dostal 20 let, stejně jako někdejší ministr obrany HRHB Bruno Stojić a bývalý náčelník hlavního štábu ozbrojených sil Milivoje Petković. Tehdejší náčelník vojenské policie Valentin Ćorić byl odsouzen k 16 letům vězení a náčelník pro výměnu zajatců Berislav Pušić k deseti letům.

Předsedající soudce Carmel Agius, který je současně předsedou ICTY, nejprve potvrdil verdikty Prliče a Stojiče. Poté stejné rozhodnutí sdělil i Praljakovi, který bezprostředně poté vstal a prohlásil: „Slobodan Praljak není válečný zločinec. S pohrdáním odmítám váš rozsudek.” Nato vypil zřejmě jed z malé lahvičky, kterou si s sebou do soudní síně přinesl. Následně musel být 72letý bývalý generál převezen do nemocnice, kde pak podle chorvatských médií zemřel.

Po vynucené přestávce čtení verdiktu pokračovalo, ale v jiné místnosti. Nizozemská policie totiž síň, kde se jednání původně konalo, označila za „místo trestného činu”. Soudce Agius pak potvrdil tresty i zbylé trojici odsouzených.

Praljak mimo jiné v listopadu 1993 nařídil rozstřílet proslulý Starý most v Mostaru, spojující muslimskou a chorvatskou část metropole Hercegoviny.

Reklama

Doporučované