Hlavní obsah

MF uspělo ve sporu kolem CS Fondů, získá zpět dvě miliardy korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stát získá zpět zhruba dvě miliardy korun, které před šesti lety vyplatil jako odškodné v souvislosti s kauzou vytunelovaných CS Fondů. Ministerstvo financí uspělo v soudním sporu s investiční společností Akro i u odvolacího soudu.

Článek

V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Původní soudní spor se týkal údajného nesprávného postupu Finančního analytického útvaru v kauze.

„Dokázali jsme vlastními silami získat pro stát zpět více než dvě miliardy korun, které ministerstvo financí muselo zaplatit v roce 2012. Je to další mimořádný úspěch právních zástupců našeho resortu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). MF zastupovali právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Akro v roce 2012 vysoudilo 2,1 miliardy korun včetně úroků jako náhradu škody za to, že stát nedokázal vytunelování zabránit. Firma poukazovala na špatný úřední postup finančně analytického útvaru. Ministerstvo financí peníze zaplatilo na konci roku 2012.

Na základě podaného dovolání Nejvyšší soud následně tento rozsudek zrušil, ovšem společnost Akro zaplacené prostředky ani přes výzvu MF nevrátila. Proto majetkový úřad v roce 2014 podal žalobu na vrácení dříve poskytnutého plnění. Úspěch MF v první instanci nyní potvrdil i odvolací Městský soud v Praze.

Akro zastupuje někdejší podílníky CS Fondů. Údajné chyby státu se podle Akra projevily jednak v nesprávném postupu notáře, jenž připustil odvolání představenstva a dozorčí rady CS Fondů, a jednak v údajné laxnosti Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který nezabránil vyvedení peněz do ciziny, přestože dostal oznámení o podezřelé transakci.

Kauza CS Fondů se táhne od roku 1997. Firma Umana tehdy získala z CS Fondů majetek v hodnotě 1,23 miliardy korun. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze pak z Plzeňské banky zmizely na účtech v zámoří.

Soudy v minulosti uložily za vytunelování CS Fondů čtyřem lidem nepodmíněné tresty od čtyř do osmi let vězení. Policie se zabývala i rolí finančníka Pavla Tykače v transakcích kolem CS Fondů.

Reklama

Související témata:
C.S. Fondy

Doporučované