Hlavní obsah

MHD pro Pražany zadarmo. Kdo to ale zaplatí?

O dopravě zdarma v Praze diskutovali v Duelu kandidáti na primátora Jakub Landovský a Jiří Pospíšil.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokracie láká Pražany na MHD zdarma. Platila by pro všechny s trvalým bydlištěm v hlavním městě. A to od ledna 2020. A stála by čtyři milardy ročně. Je to odvážný ekologický krok, nebo laciný populismus? A co dalšího má spasit dopravu v hlavním městě? Duel dvou adeptů na primátora, Jakuba Landovského (za ČSSD) a Jiřího Pospíšila (za TOP 09 a STAN).

Článek

Už v několika českých městech se za městskou hromadnou dopravu neplatí. Bezplatnou MHD zavedli ve Frýdku-Místku, Třeboni, Valašském Meziříčí, Hořovicích, Strakonicích nebo Lovosicích. Zatím poslední město, kde se zrušení jízdného odhlasovalo, jsou Litoměřice.

Video: Seznam Zprávy

Jinde mají dopravu zdarma jen děti, senioři či zdravotně postižení. Sociálním demokratům se idea bezplatné veřejné dopravy zalíbila na příkladu estonského Tallinnu a několika německých měst.

Z rozpočtu dopravního podniku by zrušením jízdenek vypadly zhruba čtyři miliardy korun. Tedy asi čtvrtina jeho ročního rozpočtu. Chybějící peníze chce Landovský získat tak, že by k trvalému pobytu nalákal zhruba 100 000 lidí, kteří v Praze žijí, ovšem nejsou tam hlášení.

Video: Seznam Zprávy

ČSSD neslibuje jen veřejnou dopravu zdarma, ale i nulové poplatky za psa pro zodpovědné majitele. Dále příspěvek na lyžařské výcviky a o 10 % nižší poplatky za vodu, energie a plyn. Zaměřuje se i na bytovou politiku. Z každého developerského projektu by desetinu bytů chtěla převést na město.

Prioritní je pro všechny strany, které se v říjnových komunálních volbách v Praze uchází o přízeň voličů, i výstavba metra D. To má propojit náměstí Míru s Písnicí. Brzdí ho především nevykoupené pozemky v okolí trasy. Nehýbe se ani dostavba vnitřního a vnějšího Pražského okruhu.

Reklama

Doporučované