Hlavní obsah

Michail Saakašvili byl zatčen v Kyjevě a vyhoštěn do Polska. Opoziční politik je už ve Varšavě

Gruzínský opoziční politik Saakašvili byl deportován z Ukrajiny do Varšavy. Video: Reuters

 

Reklama

Bývalý gruzínský politik byl v pondělí zatčen v restauraci v Kyjevě a následně deportován do Polska. Saakašvili je již v tuto dobu ve Varšavě. Politik se na Ukrajině angažoval od roku 2015 a vedl opoziční hnutí a demonstrace. Podle ukrajinských úřadů nejde o zbavení se nepohodlné osoby.

Článek

Michail Saakašvili byl v pondělí zatčen v Kyjevě a následně deportován do Polska. Nyní už se nachází ve Varšavě. Uvedla to polská média s odvoláním na pohraniční stráž. Ta uvedla, že bývalý gruzínský prezident byl přijat v Polsku na základě ukrajinské žádosti o přijetí zpět.

Informaci o deportaci už dříve potvrdily ukrajinské úřady. Podle nich nejde o zbavení se nepohodlného opozičního politika, ale o navrácení Saakašviliho do země, odkud se na Ukrajinu dostal. Bývalý gruzínský prezident se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015. Vedl opoziční hnutí a demonstrace v Kyjevě.

Saakašvili se v pondělí odmítl dostavit k výslechu na kyjevskou prokuraturu ohledně procesu jeho vyhoštění. „Podle rozhodnutí soudů se tato osoba nacházela na území Ukrajiny nezákonně, a proto byla s dodržením všech právních náležitostí vrácena do země, odkud - s porušením ukrajinských zákonů - přišla,“ řekl podle webu televize 112 mluvčí pohraniční služby Oleh Slobodjan.

Saakašviliho nejprve zadržela jednotka pohraniční služby spolu se zástupci migrační služby a policie v restauraci. Podle mluvčího byl informován o „rozhodnutí kompetentního orgánu o navrácení do země předchozího pobytu“. Podle něj musela jednotka použít sílu, protože ji napadli lidé ze Saakašviliho okolí.

Kyjevský soud před týdnem odmítl odvolání bývalého gruzínského prezidenta proti rozhodnutí prvoinstančního soudu. Ten mu odmítl udělit azyl. Soud tím podle Saakašviliho právníků otevřel úřadům cestu k případné deportaci ze země.

Exprezident se na Ukrajinu dostal loni 10. září, kdy jej stovky jeho přívrženců silou přenesly přes polsko-ukrajinskou hranici. Do země ho pozval prezident Petro Porošenko, který mu udělil ukrajinské občanství a jmenoval ho gubernátorem Oděské oblasti. Vztahy mezi oběma politiky ale postupně ochladly a Porošenko odvolal Saakašviliho z čela Oděsy a zbavil ho i občanství.

Saakašvili se stal jedním z nejostřejších prezidentových kritiků, obviňoval jej ze sabotování reforem i boje proti korupci a svolával demonstrace za Porošenkovo odvolání.

Reklama

Doporučované