Hlavní obsah

Michal David promluvil o rozvodu rodičů, dětství v Itálii i o rodinné tragédii

Michal David promluvil o rodině i státním vyznamenání.Video: Kristýna Gregorová, Seznam Zprávy

 

Reklama

40 let na scéně, 16 alb, skoro 4 miliony prodaných nosičů, 10 muzikálů a nespočet koncertů a vystoupení. To je Vladimír Štancl alias Michal David dnes. V magazínu Slavní v Televizi Seznam otevřeně promluvil o vzestupech i pádech, které provázely jak jeho profesní, tak osobní život.

Článek

Na počátku jeho sólové kariéry stojí notoricky známá klasika Nenapovídej, se kterou zpěvák vyhrál na hudebním festivalu Intertalent a stal se novým idolem té doby. Sice už byl známý díky kapele Kroky Františka Janečka, se kterou vystupoval a i při této spolupráci vzniklo několik hitů, ale právě Nenapovídej otevřela jeho sólovou dráhu. Pak už přišly další songy, filmy a muzikály, díky nimž Michal David posiloval image hitmakera a krále diskoték. Jen ne všem se to líbilo, jak zpěvák prozradil: „Já jsem měl vždycky dva tábory, příznivce, kteří mě milovali, a pak ty, co mě nenávidí.“

Že by za to mohla Itálie, kde strávil část dětství? „Vlastně jsem tam strávil krásné dva roky. Naučil jsem se tam perfektně italsky. Chodil jsem tam do klášterní školy, kde nás vychovávaly jeptišky a tam jsem se právě začal učit hrát na varhany,“ zavzpomínal David. Na toto období, kdy s maminkou, která byla varietní umělkyní a členkou slavné rodiny Kludských, vzpomíná velmi rád. Předcházely mu však roky, které byly pro dítě velmi složité. A začalo to rozvodem rodičů: „Do mých 4 let se rodiče o mě pořád prali. Chvíli jsem byl s mámou, chvíli s tátou. Pak už jsem ani nevěděl, kam patřím. No a nakonec nás soudně rozdělili. Mou sestru přiřkli mému otci a mě mámě.“

O dva roky později získali Kludští zmiňované angažmá v Itálii. Malého Michala však s mámou přes hranice nepustili. A než se vše úředně vyřešilo, musel zůstat v dětském domově. To snášel zpěvák překvapivě dobře: „Když víte, že tu rodinu máte, tak je to trošku něco jiného než u těch dětí, které rodiče nemají a nebo se jich zřekli. Já jsem byl v jiné pozici, věděl jsem, že si pro mě máma přijede,“ vysvětlil.

Už v té době prý bylo jasné, že hudba bude jeho vášní. A napodobováním Louise Armstronga na plastovou trubku bavil celou rodinu. Ke skutečnému nástroji se dostal o něco později: „Já jsem vlastně začal dost pozdě. V těch osmi letech v té Itálii, kde mě učila hrát matka představená v tamější kapličce a o rok později už jsem doprovázel mše.“ V tom pokračoval i po návratu do Československa. Záhy však zjistil, že mešní hudba zkrátka nestrhne tolik lidí jako Céčka.

Jaký byl vývoj jeho hudební kariéry, proč rád vzpomíná na první rande s manželkou a které ocenění za práci těší zpěváka nejvíce? To najdete v úvodní reportáži, která je součástí magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat každou neděli od 21 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované