Hlavní obsah

Michelin letos nově ocenil rekordní počet francouzských restaurací. Podnik, který zakládal Babiš, si pohoršil

Ze tří nově získaných michelinských hvězd se letos radují Mauro Colagreco a Laurent Petit.Video: Reuters

 

Reklama

Nejlepší, tříhvězdičkové ocenění letos nově získaly restaurace Le Clos des sens a Mirazur. Naopak o jednu hvězdu ze tří přišly například podniky La Maison des bois nebo Auberge de l’Ill.

Článek

Gastronomický průvodce Michelin letos nově ocenil rekordních 75 francouzských restaurací. Z nich 68 bylo ohodnoceno jednou hvězdou, 5 podniků získalo dvě hvězdy a maximální počet tří hvězd udělil průvodce dvěma restauracím.

Nejvyšší možný počet hvězd, tři, podle francouzského tisku nově získaly dvě restaurace, a to Le Clos des sens v Annecy a Mirazur v Mentonu. Kuchyni v Mirazuru vládne argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco, který se tak podle serveru rádia Europe 1 stal jediným takto oceněným cizincem ve Francii.

„Opustil jsem Argentinu, abych našel výjimečnost, kterou vy všichni reprezentujete. Francouzská gastronomie je nejlepší na světě a kvůli tomu jsem sem přišel. Jsem dnes velmi šťastný a poctěný, že tu můžu být,“ řekl na předávání ocenění dojatý Colagreco.

Restauraci Le Clos des sens vede Laurent Petit. „Dává to smysl, nic víc. Nejsem nejlepší na světě a nikdy nebudu. Nevěřím, že na světě existuje nejlepší kuchař, ale myslím, že umíme dát díky jednoduchosti gastronomii smysl,“ uvedl.

Naopak o jednu hvězdu ze tří překvapivě po pouhém roce přišel podnik La Maison des bois, kde je šéfkuchařem Marc Veyrat, jenž se specializuje na molekulární gastronomii. Slavný savojský mistr vařečky to v rozhovoru s Europe 1 označil za nespravedlivost. Stejný osud stihl i historickou alsaskou restauraci Auberge de l’Ill, která měla tři hvězdy dlouhých 51 let. Server msm.com to označil za „největší šok ve francouzském kulinářském průvodci pro rok 2019“.

Také luxusní restaurace Paloma na francouzském Azurovém pobřeží, kterou před několika lety otevřel nynější český premiér Andrej Babiš, přišla o jednu ze svých dvou michelinských hvězd. Podle českých médií podnik spadá do skupiny SynBiol. Babiš byl dříve jediným akcionářem SynBiolu, kvůli zákonu o střetu zájmů ale následně vložil akcie SynBiolu do svěřenských fondů.

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají „výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu“, zatímco dvě hvězdičky značí „výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku“; jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích.

Reklama

Doporučované