Hlavní obsah

Microsoft – jediný americký gigant, který pandemie neobrala o miliardy

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Propady na burze a nejistá doba pro obchodování. I tak lze popsat situaci největších amerických firem. V posledních dnech zažívají jízdu jako na horské dráze.

Článek

Microsoft je nyní jedinou společností ve Spojených státech s tržní kapitalizací přes jeden bilion dolarů. Důvodem je prudký pokles akcií, který přišel v reakci na pandemii koronaviru. Podle posledních informací se hodnota společnosti zastavila na úrovni přibližně 1,034 bilionu dolarů. To je v přepočtu zhruba 26,213 bilionu korun.

Microsoft se v dubnu loňského roku stal už třetí americkou společností, která překonala historickou tržní hranici jednoho bilionu dolarů. Stejně jako on měly ještě na počátku roku tržní kapitalizaci za hranicí jednoho bilionu také firmy Apple, Amazon a mateřská firma Googlu, Alphabet. V rámci pohybů na burze však svou hodnotu v řádech miliard postupně ztrácely.

Jak si vedou loni bilionové firmy (na konci pondělního obchodování)

Microsoft: 1,034 bilionu USD

Apple: 981,726 miliardy USD

Amazon: 947,249 miliardy USD

Alphabet (Google): 725,39 miliardy USD

Zdroj: Bloomberg

Kongres jedná o stimulech

Padající akciový trh přiměl americký Kongres, aby jednal o finančních stimulech pro tamní hospodářství. Demokraté se s republikány už dvakrát neshodli na podmínkách, za kterých bude možné poskytnout ekonomice masivní podporu. Zdroje finanční televize CNBC ale uvádějí, že dohoda už je na dosah.

V minulých dnech poskytla ekonomice pomoc americká centrální banka (Fed), která se rozhodla obnovit nákupy dluhopisů a rozšířit pomoc o další nástroje. Základní úroky už dříve srazila prakticky na nulu.

Dalším krokem správným směrem je rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který informoval, že na konci 15denního preventivního plánu možná zruší omezení na místech, která nejsou nákazou významně zasažena.

Finanční injekce pro letecké dopravce

Sněmovna reprezentantů se navíc zabývá návrhem balíčku pro letecké společnosti a jejich dodavatele. A že je to aktuálně s akciemi „nahoru a dolů“, potvrzují výsledky společnosti Boeing. Ta si připsala bezmála 21 procent poté, co šéf firmy Dave Calhoun informoval, že letouny 737 MAX dostanou obnovenou licenci do poloviny letošního roku. Letos ztratily akcie Boeingu skoro dvě třetiny hodnoty.

Podnikatelská aktivita ve Spojených státech klesla v březnu na rekordní minimum. Ve své předběžné zprávě to uvedla konzultační společnost IHS Markit. Pandemie způsobená koronavirem utlumila aktivitu jak ve zpracovatelském sektoru, tak ve službách.

„Jak průzkum upozorňuje, je pravděpodobné, že Spojené státy už jsou v recesi, která se nevyhnutelně dál prohloubí,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson.

Reklama

Doporučované