Hlavní obsah

Microsoft odhalil „revoluční“ Windows 11. Překvapivou premiéru trápily výpadky

Foto: Microsoft

Představení Windows 11 proběhlo virtuálně. Neobešlo se bez celosvětových problémů.

Reklama

aktualizováno •

Nová nabídka Start, „skleněný“ vzhled, to jsme ve Windows 11 čekali. Přesto Microsoft ukázal dost novinek: androidí aplikace přímo ve Windows, integrované Teams nebo práce bez přerušení vypadají zajímavě. Stačí to na „revoluci“?

Článek

Díky uniklé verzi Windows 11, kterou jsme vyzkoušeli, pro nás čtvrteční prezentace Microsoftu nebyla tak záhadná, jak to možná Microsoft původně plánoval. Skoro s jistotou jsme věděli, že Microsoft ukáže novou verzi Windows se změněnou nabídkou Start, vyladěným vzhledem a novými Widgety. Přesto ale stálo za to sledovat prezentaci, kde Microsoft nové Windows 11 oficiálně uvedl.

Některá odhalení byla evidentní. Když třeba šéf vývoje řekne, že „nová Windows 11 jsou naše zatím nejlépe zabezpečená Windows“, nikoho to zřejmě nepřekvapí. Co jiného by také asi mohl říci? „Jsou skoro tak bezpečná jako Windows XP?“ by zaznít nemohlo. Mezi těmito očekávanými frázemi se pokusíme najít to, co nějakým způsobem ukazuje na směřování světově nejpoužívanějšího systému.

Několik překvapení totiž přece jen přišlo. Tady jsme pro netrpělivé shrnuli ty nejdůležitější novinky:

Hlavní novinky ve Windows 11

  • Změna nabídky Start: přesunutí do středu, zjednodušení, vyhledávání v cloudu
  • Uspořádání oken: snadné přepínání oken do předem připravené mřížky
  • Vylepšení práce s plochami a monitory: systém si pamatuje, kde jste přerušili práci, a umožní vám snáze pokračovat
  • Nový panel Widgets: kombinuje počasí, zprávy a další příspěvky, které bude přizpůsobovat na míru uživateli
  • Integrace Teams: komunikační nástroj bude dostupný přímo z hlavního panelu
  • Herní novinky: více her, možnost půjčování přes Xbox GamePass, vysoký dynamický rozsah i pro staré hry
  • Androidí aplikace: do Windows půjdou nyní instalovat aplikace určené pro operační systém Android
  • Tabletové novinky: lepší práce s okny, perem i malou klávesnicí
  • Obchod s aplikacemi: Microsoft umožní autorům použít externí platby a ponechat si tak 100 % zisku

Shrnutí novinek najdete také v naší galerii:

+19

Dojemný začátek a pak výpadek

„Windows je v našich životech už 35 let. Jsou domovem pro miliardy lidí,“ uvedl při online odhalení Panos Panay, hlavní produktový manažer Microsoft Windows. „Když se dívám, jakou cestu jsme s Windows ušli, připomíná mi to můj dům, kde jsem se narodil. Za ty roky se úplně změnil, přesto je to stále to důvěrně známé místo, které tak dobře znám. Jakmile tam vejdu, cítím se dobře. Vím, kde co je. A tak byste se měli cítit ve Windows.“

Stejně jako Google na konferenci I/O a Apple na WWDC také Microsoft se odkazuje na pandemický rok 2020 jako na zdroj inspirace: „Posledních 18 měsíců nám toho hodně ukázalo a PC nám v tom opravdu pomohlo. Na počítači můžeme pořádat konference, setkání, tvořit, bavit se s týmem, sledovat maturitu své dcery, učit se nové věci,“ vyjmenovává Panay. „Naučili jsme se nejenom to, že PC musí být funkční a praktické. PC musí být osobní. A asi nejdůležitější: musíte k němu mít emoční pouto.“

A takové by měla podle Panaye být Windows 11: měla by uživatelům umožnit spojit se se světem novým způsobem a přitom být stále tam, kde to znáte.

Pak ale nastal výpadek živého vysílání, a to nejen nám, ale – aspoň soudě podle stížností na Twitteru – i lidem různě po planetě.

Půl hodiny tak pro řadu lidí prezentace vypadala takto:

Po půl hodině se stream konečně vzpamatoval a my se konečně dozvěděli, kam Panay tou metaforou mířil: „Ve Windows budete jako doma.“ Což je zpráva jako šitá pro publikum, které posledních 18 měsíců skutečně víceméně muselo strávit doma.

Nová nabídka Start nepřekvapila

Jak už jsme věděli z uniklé verze, nabídka Start se posunula z levého spodního rohu doprostřed spodní hrany obrazovky. Respektive, čím méně budete mít otevřeno aplikací, tím blíže bude středu obrazovky, na střed je totiž zarovnána celá skupina ikon na hlavním panelu.

Foto: Microsoft

Nová nabídka Start.

Oproti uniklé verzi přibylo políčko pro vyhledávání. A dozvěděli jsme se, že nabídka je „založena na cloudu“, což nejspíše znamená, že nabízí vyhledávání i v cloudových dokumentech. Možnost „pokračovat tam, kde jste skončili“ je ostatně funkce, která se v různých obměnách objevila během prezentace vícekrát.

Všude kulaté rohy a matně transparentní vzhled

Soudit systém podle videí je vždy ošidné, nicméně na první pohled nelze jedenáctkám upřít elegantní plynulost. Systém vypadá vyladěný co do rychlosti animací, které jsou plynule zrychlující a působí přirozeně. Také skleněná poloprůhlednost (se kterou Microsoft experimentoval už ve Vistách, ale pak ji v osmičkách opustil) vypadá hezky a připomíná třeba systém macOS od Apple.

Foto: koláž: Pavel Kasík

Podobností s jablečným OS je více…

Každopádně vizuálně je nový systém vyšperkovaný, aniž by to přeháněl s barvami. Ty jsou spíše tlumené a vše, co může být, je ve výchozím vzhledu poloprůhledné. „Všechny tyto věci – animace, uživatelské rozhraní, jak fungují dohromady – to vše má v uživateli vyvolat úžasný pocit klidu,“ poznamenal Panay. „Windows 11 jsou krásné navenek, ale jsou také lepší uvnitř. Všechno je rychlejší. Zapínání, přepínání, aktualizace.“

Windows 11 jsou krásné navenek, ale jsou také lepší uvnitř.
Panos Panay, Microsoft

Zmíněné aktualizace budou nyní o 40 % menší a budou se instalovat na pozadí. Zní to hezky, hlavně proto, že aktualizace dlouho patřily k nejméně oblíbené činnosti, která rušila uživatele od práce nebo jim ji rovnou znemožňovala. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. Na pozadí stále neznamená „bez restartu“.

Pokročilá práce s okny

Řada lidí sice pracuje ve Windows, ale nevyužívá jejich hlavní funkci, která je přímo v názvu. Někteří uživatelé jsou zkrátka spokojeni v jednom okně. Pak jsou ale pokročilí uživatelé, kteří naopak pracují v desítkách oken zároveň, mají je všelijak otevřená vedle sebe, rozesetá na několika monitorech či virtuálních desktopech… A právě ti zajásají nad několika drobnostmi.

Foto: Microsoft

Uspořádání oken do šesti různých mřížek.

Předně je to možnost rychlého „poslání“ okna do předpřipravené mřížky přímo z pravého horního rohu okna. Dosud tato funkce byla hůře dostupná a uživatelé to museli řešit klávesovými zkratkami. Ty samozřejmě budou fungovat i nadále.

Výbornou vychytávkou je možnost pokračovat v práci na externím/druhém připojeném monitoru. Poté, co jej odpojíte a znovu připojíte, otevřou se na něm okna, která tam byla předtím. Je to maličkost, ale potěší zejména ty, kteří se svým notebookem běhají od projektoru k externímu monitoru.

Do podobné kategorie vylepšení, od kterého si ale Microsoft zřejmě slibuje mnohem více, je nový panel Widgets. Už ve Vistách jsme měli Widgets, ale nový panel má s nimi společného prakticky jen jméno. Jde spíše o takový individuální přehled, který by měl být na míru ušitý konkrétnímu uživateli. Taková náhrada pohledu na mobilní obrazovku se sociálními sítěmi.

Foto: Microsoft

Panel Widgets na levé části obrazovky.

Microsoft o novém panelu mluví div ne jako o publikační platformě. Doufá, že poskytne prostor pro „lokální média“ a nezávislé tvůrce. Podrobnosti ohledně toho, jak toho docílí, zatím nejsou úplně jasné, ale zřejmě si chce ukrojit alespoň malou část koláče sociálních sítí.

Teams přímo ve Windows

„Moje rodina se pravidelně scházela na Teams…“ uvedl Panay. Většina rodin podle nás volila jiný nástroj pro neformální hovory. Ale Panay se tímto chtěl propracovat k dalšímu oznámení: nástroj pro týmovou komunikaci Microsoft Teams je nyní integrován přímo do Windows.

Foto: Microsoft

Panos Panay je asi jediný člověk, který se svou rodinou během pandemie komunikoval přes Teams, ale budiž…

Není úplně jasné, co to znamená pro Skype, který se této pozornosti těšil dosud. Ale Microsoft si zřejmě spočítal, že Teams pro ně mají větší potenciál do budoucna. Pokud máte s tímto nástrojem dobré zkušenosti, asi vás to potěší. Z pohledu ostatních to asi nebude úplně vítaná změna, ale Microsoft zkrátka chce své Teams protlačit mezi více uživatelů a operační systém mu k tomu dává jasnou příležitost.

Hráči mají důvod k radosti

„Pokud jste gamer, tak Windows 11 byla vytvořena právě pro vás,“ podtrhl Panay důraz na hry na PC a předal slovo korporátní viceprezidentce Sarah Bondové, jež je zodpovědná za vývoj herního ekosystému Xbox.

Foto: Microsoft

Funkce Auto HDR vdechne nový život starým hrám. Ne každému ale budou živější barvy vyhovovat. Funkce samozřejmě není povinná.

„Především budou vaše hry vypadat lépe, a to díky funkci Auto HDR. Ta automaticky upraví vzhled a barvy her pro vyšší dynamický rozsah,“ vykopla Bondová. „Už jsme to představili na Xboxu a odezva byla nadšená. Nyní bude tato funkce dostupná ve Windows 11. Výsledky jsou někdy ohromující.“ Funkce se okamžitě bude týkat tisíců her, a to aniž by se na tom museli vývojáři těchto her nějak podílet.

Rychlejší nahrávání grafických podkladů přímo do grafické karty zajistí nová funkce Direct Storage, která zajistí, že se touto rutinou nemusí zdržovat procesor.

A konečně hry. Aplikace Xbox je dostupná přímo v systému. Obsahuje bez zpoždění všechny hry z Xbox Studios a od vydavatele Bethesda, a „řadu dalších her od dalších výrobců třetích stan“. Hry si navíc mohou hráči jen půjčit pomocí předplatného s Game Pass a také si je zde mohou koupit natrvalo.

Na Windows pustíte i aplikace z Androidu

„Když použijete vlastní nástroj na placení, tak si necháte 100 % zisku. My si neodečteme nic,“ potěšil jistě vývojáře Microsoft. Vymezil se tak proti praxi Apple, který naopak po vývojářích vynucuje používání jejich systému platby a pokusy o obcházení trestá.

Velkou novinkou je zprovoznění androidích aplikací přímo na desktopu. I když je otázkou, jaký bude praktický dopad, protože řada lidí používá aplikace spíše jako náhradu webové verze, což na desktopu potřeba není. Pro specializované účely se to ale určitě někomu bude hodit.

Foto: Microsoft

Aplikace pro Android půjde spustit přímo na Windows.

Microsoft zdůrazňuje možnost volby: „S počítačem, na kterém běží Windows 11, budete moci dělat svou nejlepší práci. Na tomto otevřeném hardwarovém ekosystému je skvělé, že si můžete vybrat takový hardware, který vám nejvíce vyhovuje,“ vypíchl Panay důležitou odlišnost od počítačů Apple, kde jsou naopak operační systém a hardware nerozlučně provázané.

„Dnešní den je pro Windows důležitý. Je to začátek nové generace,“ uzavírá prezentaci sám šéf Microsoftu. „Od svého počátku byla Windows demokratizující silou ve světě a přivedla na svět celé nové kategorie softwaru. Samotný web vyrostl na Windows,“ vypráví – a trochu přehání – Satya Nadella.

Foto: Microsoft

Satya Nadella, šéf Microsoftu, označil Windows 11 za začátek nové éry Windows.

Dále popsal svou vizi: doufá, že zařízení s Windows budou pódiem, které povede lidi z celého světa ke kreativitě. To je opět trochu odbočka z klasického narativu, ze kterého se chce Microsoft vymanit. Chtěl by být viděn více jako „hravý“ a „kreativní“.

„Toto je první verze Windows pro novou éru tohoto operačního systému, který vyvíjíme pro následující dekádu,“ zakončil Nadella. „Naší ambicí s Windows je pomoci ostatním zazářit.“

Kdy dostanete Windows 11 i vy?

Uživatelům Nadella doporučil, aby si „hned teď zašli koupit počítač, který je označen jako připravený na Windows 11“. Nová verze ale půjde nainstalovat i na současné počítače, kde běží Windows 10. Upgrade bude podle webu Microsoftu dostupný zdarma.

Podrobnosti zatím nejsou známy: „Plán upgradu se dokončuje a začne koncem roku 2021 a bude pokračovat do roku 2022,“ uvádí poznámka pod čarou. A některé funkce nových Windows nebudou fungovat na starém hardwaru. Pokud chcete vědět, zda je zrovna váš počítač s novými Windows kompatibilní, stáhněte si aplikaci, která to za vás otestuje. Požadavky na běh Windows 11 jsou každopádně mírně vyšší než u Windows 10. Vyžadují 4 GB RAM, zatímco desítkám stačil jeden GB, a také minimální rozlišení začíná na 720 px, zatímco desítky ještě zvládly fungovat na 800 × 600 px.

Anketa

Těšíte se na Windows 11?
ano, nainstaluji hned, jak to půjde
53,3 %
ano, ale s instalací počkám
13,7 %
nevím
3,1 %
ne, zůstanu u desítek, dokud to půjde
10,9 %
používám starší Windows
8 %
nepoužívám Windows
11 %
Celkem hlasovalo 754 čtenářů.

Reklama

Doporučované