Hlavní obsah

Migraci ryb z Lipna zřejmě zabrání kombinace dvou bariér

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na Vltavě mezi Novou Pecí a Pěknou na Prachaticku bude bránit migraci ryb z lipenské přehrady umělá bariéra. Patrně půjde o kombinaci plastové zábrany a elektrické hráze.

Článek

Bariéra má eliminovat pohyb kaprovitých ryb z přehrady a chránit tak pstruhy, kteří jsou důležití pro rozmnožování kriticky ohrožené perlorodky říční.

Přírodovědci a rybáři v posledních letech vyzkoušeli několik bariér zabraňujících masivnímu přesunu kaprovitých ryb, které vytlačují pstruhy.

„Jako nejlepší mechanická zábrana vyšly plastové ploty. Jsou dostatečně funkční a také odolné. Pokud nejsou vyšší průtoky vody, zadrží sto procent ryb. Jejich nevýhodou je, že se zanáší a musí se několikrát týdně čistit od spláví,“ uvedl ichtyolog z českobudějovického Biologického centra AV ČR Milan Muška.

Proto projekt testoval i elektrickou bariéru. Její impulzy odrazují migrující ryby. Vědci zjistili, že pokud je ve vodě pouze mechanická nebo jen elektrická zábrana, účinnost není tak vysoká. Obě samostatné bariéry část ryb překoná. „Z našich výsledků vyplývá, že nejlepším řešením bude kombinace obou bariér, jak mechanické, tak elektrické. A to v závislosti na sezonnosti migrace ryb a hydrologické situaci v toku,“ uvedl Muška.

Perlorodka říční je evropsky významný a kriticky ohrožený druh sladkovodního mlže. Kdysi se vyskytovala na mnoha místech, často až ve statisícových koloniích. Kvůli znečištění, lidským zásahům do řek a nevhodnému hospodaření v povodí však vymizela většina její populace po celé Evropě. V České republice dnes přežívá jen zlomek perlorodek v několika málo potocích a řekách. Nejvíce jich je v jižních Čechách.

Reklama

Doporučované