Hlavní obsah

Migranti na polsko-běloruské hranici použili i české granáty, tvrdí televize

Foto: Profimedia.cz

Migranty k potyčkám podněcovali příslušníci běloruských bezpečnostních služeb, tvrdí polští policisté.

Reklama

Migranti, kteří se v pondělí účastnili potyček na polsko-běloruské hranici, z běloruské strany na polské policisty kromě kamenů údajně házeli i zábleskové granáty vyrobené českou firmou Zeveta Bojkovice.

Článek

S informací přišla běloruská opoziční televize Nexta. Vyjádření výrobce pyrotechniky se ČTK snaží získat. Už dřív ale firma odmítla, že by do Běloruska vyvážela vojenský materiál.

Polští policisté podle polského portálu gazeta.pl po pondělním incidentu uvedli, že migranty k potyčkám podněcovali příslušníci běloruských bezpečnostních služeb a není vyloučené, že tito příslušníci v civilu se také do násilností zapojili.

Použili při nich zábleskové granáty, které běloruská policie a armáda využily při potlačování protestů po loňských zmanipulovaných prezidentských volbách, jež zajistily autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenko setrvání u moci.

Nexta na twitteru zveřejnila příspěvek, podle něhož jde o „zásahové výbušky P1“. O nich Zeveta na internetu uvádí, že se používají pro speciální účely ozbrojených složek a pro výcvik bezpečnostních složek. Tato firma loni v létě odmítla tvrzení, že její zásahové výbušky běloruská policie použila proti demonstrantům, a uvedla, že nikdy žádný vojenský materiál do Běloruska nevyvezla.

U hranic Polska a Běloruska živoří několik tisíc migrantů z krizových zemí, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. Varšava a EU obviňují Lukašenkův režim, že migranty zneužívá v hybridní válce proti sedmadvacítce s cílem pomstít se jí za sankce, jež na něj uvalila.

Zákaz vývozu zbraní nebo vybavení, které by mohlo být použito k represím, do Běloruska přijala Evropská unie v roce 2011 kvůli porušování lidských práv. Od té doby jej každoročně prodlužuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované