Hlavní obsah

Migranti popisují „psychologickou válku“ v detenci. Mají pít vodu z toalet

Foto: Twitter: Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortezová se aktivně angažuje za práva imigrantů.

Reklama

Členka Sněmovny reprezentantů USA Alexandria Ocasio-Cortezová v pondělí navštívila zadržovací středisko amerického Úřadu celní a hraniční ochrany (CBP) v Texasu. Migranti jí popsali, že musejí pít vodu z toalet a že zaměstnanci střediska mučí a zastrašují zadržené osoby a oddělují matky od jejich dětí. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Článek

Americký Úřad celní a hraniční kontroly se v pondělí znovu ocitl pod palbou kritiky. A to poté, co se známá kongresmanka za Demokratickou stranu Alexandria Ocasio-Cortezová vyjádřila k velmi špatným podmínkám hlavního detenčního centra v texaském El Pasu a zařízení v Clintu. Její návštěva navazuje na sérii návštěv demokratických prezidentských kandidátů a volených funkcionářů v záchytných střediscích pro přistěhovalce.

Trumpova administrativa kvůli nim čelila nařčení ze systematického zneužívání zadržovaných osob. Kritiku podle agentury Reuters vláda považovala za neopodstatněnou. Kontroverzi se ale Úřad celní a správní kontroly nevyhnul ve chvíli, kdy jeho současní i bývalí zaměstnanci ve stejný den, kdy Cortezová navštívila El Paso a Clint, upozornili na existenci soukromé facebookové stránky, na které členové personálu zveřejňovali urážlivé komentáře o amerických zákonodárcích a migrantech.

Stránka měla 9500 členů. Urážlivý obsah zveřejnil neziskový zpravodajský server ProPublica. Příspěvky se týkaly vtipů o úmrtích migrantů a sexuálně explicitních komentářů, o kterých mluvila i Alexandria Ocasio-Cortezová. Úřad později skupinu na Facebooku odsoudil a uznal, že jejími členy mohou být jeho zaměstnanci.

Brzy po pondělní prohlídce Ocasio-Cortezové vydala vládní organizace provádějící monitoring podmínek migrantů zprávu, podle které jsou přistěhovalci ubytováváni v přeplněných celách a v nehygienických podmínkách. „Poté, co jsem se protlačila do jedné cely s ženami a začala s nimi mluvit, jedna z nich mi popsala chování zaměstnanců jako psychologickou válku,“ sdílela Ocasio-Cortezová na svém Twitteru. „Bezdůvodně je budí v náhodných hodinách. Nazývají je kur*ami. Řekněte mi, co z toho je kvůli ‚nedostatečnému financování‘?”

Na svém Twitteru poté spolu se svými kolegy z Demokratické strany sdílela řadu příspěvků, které ukazovaly, v jakých podmínkách zadržovaní žijí. Upozornila na nedostatečnou hygienu – v jednom příspěvku ukázala fotku, na které je miniaturní šampon v plastovém obalu, který podle jedné ze zadržených má být tím jediným, co zadržení dostanou k vykonání osobní hygieny. „Některým ženám padají vlasy, jiné se nesprchovaly 15 dní,” napsala.

„Nejde o ojedinělý případ. Tohle je násilná kultura,” prohlásila Ocasio-Cortezová.

Zařízení v El Pasu přitom již v květnu dostalo interní varování před hrozícím přeplněním. V červnu vyjádřili právníci z řad imigrantů silné obavy z chabých podmínek, kterým čelí stovky dětí v zařízení v Clintu v Texasu. Počet zadržených v květnu přesáhl 132 tisíc, což je podle agentury Reuters největší číslo za posledních 10 let.

Podle Reuters si strážníci pohraničních hlídek stěžují na nedostatek personálu, zatímco přibývá rodin na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem. Americká celní správa zaměstnává asi 19 000 lidí, povolení má na 21 500 zaměstnanců. Nové lidi nabírá neustále, ale stále jich nemá dostatek. Někteří z nich proto tráví 40 % svého času jako „odborníci v péči o děti, zdravotní pečovatelé, řidiči autobusů a pracovníci v potravinářských službách, spíše než jako pracovníci v oblasti vymáhání práva”, uvedla agentura.

Reklama

Doporučované