Hlavní obsah

Migranti s miminkem se snažili přebrodit Rio Grande, před utopením je zachránili pohraničníci

Záchranáři z řeky Rio Grande vytahovali i malé dítě.Video: Reuters

 

Reklama

Nešlo o ojedinělý zásah americké hlídky, celé rodiny migrantů z řeky Rio Grande zachraňují pohraničníci poměrně často.

Článek

Kamery zachytily dramatickou záchrannou akci americké pohraniční hlídky. Z vod hraniční řeky Rio Grande zachraňovala celou rodinu migrantů ze Střední Ameriky, včetně malého miminka.

Překročení řeky Rio Grande je nebezpečné a nezákonné, migranti ze Střední a Latinské Ameriky přesto riskují své životy. Nechtějí dál čekat na hranicích, až dostanou povolení ke vstupu do USA, na které čekají zhruba dva tisíce lidí.

Migranti kritizují také podmínky v dočasných táborech pro přistěhovalce. „Tohle nebude fungovat, protože nám řekli, že nám poskytnou pomoc. Ale když nám přestanou pomáhat a budou nás držet jako vězně, nemůžeme zůstat uvězněni,” říká o situaci v táborech migrant Sula Barraza, který do Spojených států cestuje se svým jedenáctiletým synem.

Aby dál nemuseli čekat v táborech, rozhodnou se migranti riskovat a překračují hranice nelegálně. Ať už přelézáním pohraničních plotů nebo broděním přes řeku. Cesta přes Rio Grande se ale může značně zkomplikovat, na pomoc v takové situaci vyrážejí právě američtí pohraničníci. K podobné situaci, která je zachycená v úvodním videu, vyjížděli záchranáři i v noci z neděle na pondělí. Tehdy se neúspěšně pokusila překročit hranice rodina ze Salvadoru.

Reklama

Doporučované