Hlavní obsah

Migranti se přesunou z řeckých ostrovů na pevninu. Jde o seniory a nemocné

Foto: ČTK

Takhle to vypadá v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos.

Reklama

Z ostrovů na pevninu. Takový přesun čeká některé z migrantů, kteří přebývají v uprchlických táborech v Řecku. Na jeho pevninskou část se dostanou ti, kterým v koronavirové krizi hrozí zvýšené riziko.

Článek

Podle serveru Infomigrants jde o 2380 zranitelných osob, které budou z Egejských ostrovů přesunuty na pevninu do hotelů, apartmánů a kempů, aby se vyhnuly koronavirové nákaze.

Akci organizuje Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) ve spolupráci s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle šéfa řecké pobočky IOM Gianlucy Rocca je v plánu poskytnout rizikovým osobám dočasné ubytování zhruba na dva měsíce.

Podle řeckého ministerstva pro migraci má akce začít po neděli, na kterou připadají pravoslavné Velikonoce, a trvat maximálně dva týdny. „Toto dodatečné ochranné opatření má ještě více snížit riziko propuknutí nákazy,“ uvedl řecký úřad.

Mezi těmi, kterých se přesun týká, je i 200 žadatelů o azyl starších 60 let. Ty doprovodí i jejich rodiny, informovala francouzská tisková agentura AFP. S rodinami se na pevninu přesune i dalších 1700 lidí.

V uprchlických táborech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos se zatím případy nákazy covid-19 zatím neobjevily, pevninské kempy Ritsona a Malakasa už mají dohromady desítky pozitivně testovaných. Podle serveru Al Jazeera jsou oba tábory v plné izolaci.

Dodržovat opatření pro prevenci nákazy covid-19, tedy třeba ta základní hygienická nebo sociální distancování, je v přeplněných táborech velmi složité. Celkem v táborech žije okolo 40 tisíc lidí. Podle místních komunit i médií řecká vláda situaci nezvládá – kritici označili péči o migranty ze strany řeckého kabinetu za nedostatečnou. Což ohrožuje právě i místní.

K přesunu více než dvou tisíc osob má dojít chvíli poté, co UNHCR vyzval k poskytnutí k pronájmu hotelů nebo lodí, které by sloužily jako provizorní karanténní ubytování. Třeba plavidla by mohla kotvit v přístavech jednotlivých ostrovů – smlouvy měly být na 15 dní, tedy obvyklou délku karantény, nebo až na dva měsíce. Řecké ministerstvo pro migraci plán, který finačně zaštítila Evropská unie, podpořilo.

Podle Gianlucy Rocca se řecké úřady a Mezinárodní organizace pro migraci pokusí v příštích dvou měsících vytvořit zázemí pro ubytování pěti tisíc žadatelů o azyl, například cestou rekonstrukce starších budov nebo prefabrikovaných domů.

Desítky mladých uprchlíků do Německa a Lucemburska

Několik desítek dětí a mladistvých z uprchlických táborů v Řecku také v sobotu přiletělo do německého Hannoveru. Sedmačtyřicet nezletilých teď bude muset pobýt dva týdny v karanténě. Většina z nich pochází z Afghánistánu, v průměru je jim 13 let. Na některé už v Německu čekají rodiny.

Podle německého serveru Deutsche Welle bylo původně v plánu přemístit 58 nezletilých – 11 z nich ale lékaři označili za příliš nemocné, než aby dotyční mohli letět letadlem. Podle úřadů nešlo o nákazu covid-19.

Jde už o druhou skupinu nezletilých, která tímto opustila Řecko. Ta první přistála ve středu v Lucembursku – šlo o dvanáct mladých migrantů. Státy Evropské unie v rámci programu na přesídlení migrantů z Řecka slíbily, že převezmou celkem 1600 nezletilých. Česká republika to odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Mladí migranti při odletu z Atén do Hannoveru.

Na loňskou výzvu Řecka, aby státy převzaly děti bez doprovodu žijící v přeplněných uprchlických táborech, reagovalo osm států. Kromě Německa a Lucemburska jde ještě o Francii, Irsko, Portugalsko, Finsko, Chorvatsko a Litvu. Některé státy už ale kvůli současné pandemii oznámily, že plány na přesun odsouvají na později, než se předpokládalo.

Podle Deutsche Welle žije v uprchlických táborech v Řecku bez doprovodu zhruba 5200 dětí a mladistvých. Podle mnohých humanitárních organizací jde při současném pohledu na počty dětí, které byly zatím přesunuty, a na to, v jakých podmínkách lidé v uprchlických táborech žijí, spíše o zdvořilostní gesto.

Reklama

Doporučované