Hlavní obsah

Migranty můžeme postřílet nebo zplynovat, prohlásil vlivný člen AfD

Foto: Profimedia.cz

Politik německé AfD Christian Lüth.

Reklama

Fašisté v řadách Alternativy pro Německo, to je jedno z témat úterního Středoevropského deníku. Věnujeme se i tajemnému řešení polské koaliční krize nebo maďarské eRoušce.

Článek

Skandální výroky exmluvčího AfD

Pravicová populistická strana Alternativa pro Německo (AfD) vyloučila ze svých řad svého dlouholetého tiskového mluvčího Christiana Lütha. Důvodem jsou jeho výroky o možnosti postřílení či zplynování imigrantů, které letos v únoru pronesl na schůzce s youtuberkou v jednom z berlínských barů.

Nahrávku tajně pořídila televize ProSieben v rámci dokumentu o krajní pravici, který se odvysílal v pondělí. Tým spolupracoval se zmíněnou youtuberkou, která se rozhodla k odchodu od krajní pravice. Na nahrávce není vidět Lüthova tvář, v dokumentu je tak označen jen jako „vysoce postavený člen AfD“. Politika ale identifikoval server Zeit Online a s odkazem na veřejný zájem věc publikoval.

Lüth na nahrávce mluví o tom, že „čím hůř je v Německu, tím lépe je to pro AfD“. Pokud by se Německu naopak dařilo, znamenalo by to podle Lütha neúspěch a propad ke třem procentům. Řeč se pak záhy stočila na příchod migrantů - čím víc jich do Německa dorazí, tím se situace pro AfD vyvine lépe, říká politik. „Pak je můžeme postřílet. To vůbec není problém. Nebo je zplynovat nebo cokoli chcete. Je mi to fuk,“ cituje Lütha Die Zeit.

Politik, který pro AfD pracoval od jejího vzniku v roce 2013, letos v dubnu dostal z funkce mluvčího vyhazov. Důvodem bylo podle Zeit Online to, že se opakovaně označoval za fašistu a hovořil o svém „árijském původu“. Lüth pracoval nejdřív jako stranický mluvčí, po vstupu do parlamentu v roce 2017 byl pak mluvčím poslanecké frakce. V době pořízení nahrávky funkci mluvčího stále vykonával.

Šéf poslanců AfD Alexander Gauland dává od Lütha ruce pryč. To, že ho mluvčí na nahrávce označuje za člověka, se kterým vše dlouhodobě probírá, považuje Gauland za „absurdní a fiktivní“.

Foto: Profimedia.cz

Šéf poslanců AfD Alexander Gauland s Christianem Lüthem na snímku z roku 2019.

Protiútok Varšavy a Budapešti

Maďarsko a Polsko mají podle Evropské komise, a také podle řady rozsudků Soudního dvora Evropské unie, vážné problémy s dodržováním zásad demokratického právního státu. S oběma zeměmi už delší dobu běží procedura podle článku 7 Lisabonské smlouvy kvůli podezření z porušení unijních hodnot.

Obě země teď paradoxně oznámily, že budou hodnotit stav vlády práva v členských zemích EU. Po jednání se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem to oznámil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Vzniknout má kvůli tomu nový maďarsko-polský institut, který bude zkoumat stav v členských zemích, aby se „zabránilo používání dvojích standardů proti Maďarsku a Polsku“.

„Jeho cílem bude to, aby z nás nedělali hlupáky,“ řekl Szijjártó s tím, že „někteří západoevropští politici dost dlouho používali Polsko a Maďarsko jako boxovací pytel“. Ministr také označil blížící se zprávu Evropské komise o stavu vlády práva v členských zemích EU za „politickou deklaraci“.

Podle polského ministra zahraniční Raua má nový institut v EU propagovat debatu a transparentnost. „Právní debata se nedá nahradit politickou debatou,“ citovala ministra agentura Reuters.

Na dodržování právního státu má být podle závěrů červencového summitu navázána výplata z unijního fondu obnovy. Přesná pravidla sice ještě nevznikla, Varšava a Budapešť ale v případě přísných podmínek vyhrožují vetem.

Oznámení o novém institutu přichází krátce před prezentací zprávy o stavu právního státu v jednotlivých členských zemích EU. Tu představí místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Dva dny před prezentací vyzval maďarský premiér Orbán Jourovou k rezignaci, důvodem byly její výroky o „nemocné demokracii“ v Maďarsku.

Více o dění kolem české komisařky čtěte zde:

Podepsali dohodu, ale neřekli, co v ní je

Polská koaliční krize skončila. Oficiálně se to stalo v sobotu, kdy lídři koaličních stran Právo a spravedlnost (PiS), Solidární Polsko a Dohoda před kamerami podepsali novou dohodu. Nešetřili přitom samochválou a květnatými slovy, co přesně podepsali a na čem se dohodli, ale neřekli.

Seriál spekulací o změnách v polské vládě tudíž pokračuje. O politickém handlu by mělo být jasněji v úterý a vláda přeobsazena příští týden.

Nejspíš se výrazně sníží počet ministrů a zruší se a začlení některá ministerstva, dojít má také k přesunu kompetencí. A podle spekulací i náznaků vládních politiků vstoupí do vlády předseda PiS Jarosław Kaczyński. Ten dosud řídil polskou vládu z lavice „pouhého poslance“. Nově má z pozice vicepremiéra dohlížet na vzpurného ministra spravedlnosti a na ministerstva vnitra a obrany.

Ministr pro boj s levičáckou ideologií

Jednou z „obětí“ reorganizace má být podle Deníku Gazeta Prawna (DGP) ministr Michał Woś, který stojí v čele resortu životního prostředí. Devětadvacetiletý politik radikální pravicové strany Solidární Polsko má nově být ministrem bez portfeje, který bude mít na starost „boj s levičáckou ideologií“, oficiálně se má zabývat občanskými právy a evropskou identitou.

Podle DGP by tak do jeho agendy spadal i dopis 43 velvyslanců na podporu sexuálních menšin v zemi. Ty v Polsku dlouhodobě čelí dehonestující, očerňující a homofobní kampani z řad vládnoucích konzervativců. Dopis podepsal i český velvyslanec Ivan Jestřáb. Premiér Mateusz Morawiecki v reakci uvedl, že Poláky nikdo nemusí učit toleranci.

O maďarské eRoušce skoro nikdo neví

„Maďarskou eRoušku“ si dosud stáhlo pouze 75 000 lidí, píše Svobodná Evropa. Aplikace Virus radar, která funguje na stejném principu jako česká eRouška, je k dispozici v maďarštině od května. Aplikaci spravuje Vládní agentura pro rozvoj informatiky, která ji dostala prostřednictvím maďarské IT firmy zdarma přeloženou od severomakedonského vývojáře.

Nástroj ale stále používá jen minimum lidí, o aplikaci totiž veřejnost neví. Vláda podle Svobodné Evropy žádnou kampaň nespustila a ani ji nechystá. Rádio také upozorňuje na to, že podobné aplikace si stahují zejména obyvatelé severských států, kde panuje vyšší důvěra občanů ve vládu.

Slovensko kvůli koronaviru výrazně zpřísňuje omezení

Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí také provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Vláda bude ve středu rozhodovat o vyhlášení nouzového stavu. Po pondělním jednání ústředního krizového štábu to novinářům řekli premiér Igor Matovič a hlavní hygienik Ján Mikas.

Nošení roušek bude nově povinné i venku, pokud nebude možné dodržet předepsané rozestupy. Slovensko se tak částečně vrací k přísným omezením z letošního jara.

Na pětimilionovém Slovensku od začátku září výrazněji roste počet nových případů infekce způsobené novým koronavirem. Minulý týden země zaznamenala rekordní denní přírůstek více než 500 nakažených.

Reklama

Související témata:

Doporučované