Hlavní obsah

Mike Pence lídrem boje USA proti koronaviru. Epidemii HIV v Indianě nezvládl

Foto: Profimedia.cz

Viceprezident Mike Pence a šéf Bílého domu Donald Trump.

Reklama

Americké tažení proti koronaviru? Nově s Mikem Pencem v čele. Hlava Spojených států Donald Trump jmenovala svého viceprezidenta šéfem boje s šířící se nákazou.

Článek

„Jsme na ni velice, velice připravení,“ uvedl Trump podle britské BBC na středeční tiskové konferenci, kde vystoupil i s Pencem. Američané podle prezidenta pracují „velmi rychle“ na vývoji vakcíny. Vnímání rychlosti je ale v tomto případě spíše subjektivní. Odborníci z amerického Národního institutu pro alergie a infekční choroby uvedli, že očkovací látku neočekávají dříve za rok, možná rok a půl.

Ve Spojených státech je v tuto chvíli šedesát infikovaných lidí, dvaačtyřicet z nich se nakazilo na lodi Diamond Princess. Na té cestovalo 3700 lidí a nákaza se potvrdila u více než 700 z nich.

Tiskovou konferenci svolali Trump s Pencem poté, co se na šéfa Bílého domu snesla kritika kvůli jeho přístupu k šířícímu se koronaviru. V jednom ze svých mnoha tweetů americký prezident nadhodil, že takzvaná fake news média vyvolala zbytečný poplach. Doslova napsal, že média chtěla „karonavirus vykreslit, co nejhůř to jde“. A dodal, že Spojené státy jsou ve skvělé formě.

V navazujícím příspěvku nicméně Trump ohlásil středeční tiskovku. A to kvůli tomu, že by se měly USA připravit na případ, že by se virus rozšířil. Šéf Bílého domu k tomuto kroku přistoupil podle serveru Politico poté, co se v Kalifornii objevil případ nákazy, který nebyl důsledkem cestování za hranice USA.

Foto: Profimedia.cz

Mike Pence ještě jako guvernér při prezidentské kampani v roce 2016.

Úspěšný model Indiana

Americkým vůdcem v boji proti koronaviru je teď Mike Pence. Podle prezidenta Spojených států je to právě on, kdo má pro takový úkol správnou kvalifikaci. Výzvy, aby jako lídra krizové jednotky zvolil externího odborníka, Trump neuposlechl.

Trump na konferenci vyzdvihl, jakým způsobem Pence zvládl krizi s šířením viru HIV v Indianě. Tam Pence dříve působil jako guvernér. „Podívejte se na model v Indianě, tam byli velmi úspěšní,“ řekl Trump.

Podle amerických médií i reakcí lidí na sociálních sítích ale Pencova odpověď na krizi spojenou s virem HIV v roce 2015 nebyla právě příkladná. Tehdejší guvernér na ni měl zareagovat příliš pomalu, což vedlo k infikování více než 200 lidí. Pencovi kritici tvrdí, že epidemii HIV viceprezident vlastně pomohl. A to tím, že jakožto odpůrce potratů podfinancoval kliniky plánovaného rodičovství. Ty zároveň ve státě Indiana dělaly testy na onemocnění virem HIV.

Podle amerického týdeníku Newsweek byla Pencova reakce na navrhovanou výměnu použitých jehel za ty čisté stručná. „Půjdu domů a budu se za to modlit,“ řekl k epidemii HIV. To bylo dva měsíce po vypuknutí nákazy v okresu Scott County, tedy na konci března roku 2015.

O několik dní později sice dočasné legislativní opatření povolující výměnu jehel podepsal, nesouhlas s celým procesem ale neskrýval. „Řeknu vám, výměnu jehel jakožto protidrogové opatření nepodporuji. Tady jde ale o ohrožení veřejného zdraví,“ řekl novinářům.

Nízká pravděpodobnost nákazy?

Trumpova sázka na Pence se stala terčem kritiky. Senátor z Vermontu Bernie Sanders, momentální jednička mezi demokratickými uchazeči o kandidaturu v prezidentských volbách, ji označil za „nechutnou“.

A proti je i spoustu dalších uživatelů Twitteru. Třeba americká komička Lizz Winsteadová. „Trump dal Pencovi zodpovědnost za reakci na koronavirus. Pence jako guvernér tvrdil, že modlitba je způsob, jakým by měla Indiana řešit epidemii HIV. A také věří, že se dá potrat zvrátit,“ napsala Winsteadová.

Podle Trumpa i Pence je ale pravděpodobnost, že by koronavirová epidemie ve Spojených státech vypukla, velmi nízká. Prezident na druhou stranu ale nevyloučil radikálnější opatření jako uzavření jednotlivých měst. Anebo zavedení cestovních omezení vůči některým státům, například Jižní Koreji nebo Itálii. Zrušit omezení vůči Číně neplánuje. „To je to, co nás zachránilo,“ uvedl americký prezident.

Reklama

Doporučované