Hlavní obsah

Mike Pence si najal právníka kvůli ruské kauze. Zastupuje ho známé eso, které vyšetřovalo Watergate i Írán-Contras

Mike Pence si najal advokáta kvůli vyšetřování vlivu Ruska na americké volby.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Svého právníka má kvůli kauze i Donald Trump. Případ je ale podle něj smyšlený a připomíná hon na čarodějnice.

Článek

Americký viceprezident Mike Pence si ve čtvrtek stejně jako před nedávnem prezident Donald Trump pořídil osobního právníka, který mu bude pomáhat zvládat aféru kolem údajného ruského vměšování do loňských amerických prezidentských voleb. Listu The Washington Post to oznámil Pencův mluvčí.

Novým právníkem viceprezidenta bude Richard Cullen. Jeho úkolem bude být Pencovi po ruce při formulování odpovědí na případné dotazy vyšetřovatelů, kteří se ruskou aférou zabývají. Kromě čtyř kongresových výborů ruské aktivity zkoumá zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, bývalý šéf FBI. Ten prověřuje obvinění, že se šéf Bílého domu pokoušel v rámci ruské aféry nepřípustným způsobem ovlivňovat americkou justici. 

Pencův nový právní zástupce Richard Cullen má s náročnými a ostře sledovanými kauzami zkušenosti, při rozvodu zastupoval například manželku golfisty Tigera Woodse, dříve se ale podílel i na vyšetřování kauz Watergate nebo Írán-Contras.

Donald Trump si jako svého osobního právního zástupce vybral Marka Kasowitze z New Yorku. Prezident na svém twitterovém účtu neúnavně tvrdí, že kauza je smyšlená a připomíná hon na čarodějnice.

Reklama

Doporučované