Hlavní obsah

Mikrofony zachytily, co si Babiš myslí o Zemanovu návrhu zrušit daňové úlevy

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš a Alena Schillerová na svých vládních místech ve Sněmovně. Prezident přednášel svůj proslov v řadě před nimi.

Reklama

Citlivé mikrofony v Poslanecké sněmovně opět odhalily to, co veřejnost nejspíš neměla slyšet. Tentokrát rozhovor Andreje Babiše a Aleny Schillerové o tom, co si myslí o návrzích prezidenta Zemana.

Článek

Když prezident Miloš Zeman skončil v Poslanecké sněmovně svůj projev k návrhu rozpočtu na rok 2021, odměnili ho poslanci dlouhým potleskem. A pozorný posluchač díky citlivým mikrofonům před členy vlády mohl slyšet, že Zemanův projev, zejména jeho finální apel na zrušení daňových výjimek, ohodnotili také předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová.

„Má pravdu,“ vydechla Schillerová a rozesmátý Babišův hlas jí odpověděl: „Má pravdu, ale je to nereálné.“ Na výměnu názorů za mikrofony upozornil na Twitteru novinář Jan Kubita.

Prezident Zeman před poslanci horoval pro zrušení daňových výjimek, které by státnímu rozpočtu mohly přinést úspory desítek miliard korun. „Spočítali jsme s paní ministryní Schillerovou, že zrušení daňových výjimek a úlev by představovalo 380 miliard korun,“ uvedl Zeman v projevu.

Mikrofony zachytily „špitání“ premiéra a ministryně financí.Video: ČTK

Daňové výjimky znovu na scéně

- O zrušení daňových výjimek mluví Miloš Zeman před Sněmovnou při projednávání rozpočtu pravidelně. Vloni se dopočítal k 318 miliardám korun, které by bez existence výjimek posílily státní rozpočet.

- Tyto výjimky se bez výhrady vztahují na daně fyzických osob. To by ovšem znamenalo zrušit i základní daňové úlevy. Tedy slevy na poplatníka, slevy na děti a slevy na manželku.

„Staří Římané měli krásné přísloví: Perdidistis utilitatem calamitatis. Neboli ztratili jste užitek pohromy. Užitkem pohromy, kterou je bezpochyby pandemie, je to, že bychom mohli nalézt odvahu k některým krokům, k nimž bychom při konjunkturálně klidném vývoji neměli odvahu, chuť a snad ani potřebu. A zrušení daňových výjimek v této krizové situaci, nedostatku reálných prostředků, nedostatku krve je podle mého názoru cestou, jak ekonomiku ozdravit,“ řekl prezident během svého proslovu a premiérovi připomněl, že rušení daňových výjimek má ve svém programu i jeho hnutí ANO.

Schillerová už v minulosti například serveru Business Info řekla, že chce zrušit daňové výjimky celkem za 300 miliard korun. Zatím jich prosadila velmi málo: jednou z nich je například osvobození od daně u vysokých výher ve sportce a dalších loterií.

Reklama

Doporučované