Hlavní obsah

Mikulovská Galerie Závodný slaví deset let skupinovou výstavou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mikulovská Galerie Závodný sice kvůli epidemické situaci zůstává pro veřejnost uzavřená, přesto připravila novou skupinovou výstavu. Dostala název Ohlédni se desetkrát.

Článek

Výstava je retrospektivou první dekády činnosti galerie, která sídlí v moderně pojaté budově v historickém centru Mikulova.

„Na výstavě jsou zastoupeni jak čeští, tak zahraniční autoři,“ uvedla Karolína Jiráská z galerie. Jsou mezi nimi například Hugo Demartini, Bernard Aubertin, Ludwig Wilding, Čestmír Kafka nebo Karel Malich, tedy autoři různých generací. Jde o umělce, kterým galerie věnovala pozornost v samostatných výstavách v posledních deseti letech.

Soukromá mikulovská galerie se soustavně věnuje nejen české, ale i zahraniční tvorbě, třeba z oblasti geometrické abstrakce a minimalismu. Prvních deset let je podle kurátorky Vladimíry Brucháčkové Závodné obdobím dětství, osvojování základních profesionálních dovedností a pevného ukotvení. Nyní tak galerie vstupuje do období dospívání, dravosti a hlubšího poznání.

„Chtěli bychom své návštěvníky i klienty inspirovat. Inspirovat k hledání svého jedinečného osobního vkusu, k velkorysosti překročit hranice svého poznání i k odvaze nebýt omezen teritoriálními danostmi a jít vstříc novým zkušenostem, které mohou přicházet z nejrůznějších koutů světa,“ uvedla Brucháčková Závodná.

Kvůli opatřením proti šíření koronaviru je nová výstava pro širokou veřejnost zatím uzavřená. Dovnitř se dostanou na výjimku a po domluvě jen obchodní partneři a sběratelé umění.

Galerie Závodný s kavárnou sídlí v budově oceněné Grand Prix architektů. Autorem návrhu je Štěpán Děnge. Budova stojí v místě nedochované původní zástavby bývalé židovské čtvrti na dnešním Lormově náměstíčku. Obvodové stěny a netradičně i střešní plášť jsou obloženy přírodním vápencem z chorvatského ostrova Brač.

Reklama

Doporučované