Hlavní obsah

Mileniál za nás vyřeší izraelsko-palestinské vztahy, rozhodl se Bílý dům. Hlavní vyjednavač je Berkowitz

Foto: Twitter.com / Avi Berkowitz

Avi Berkowitz se stane hlavním americkým vyjednavačem mezi Izraelí a Palestinou.

Reklama

Komplikované diplomatické řešení vztahů mezi Izraelí a Palestinou dostalo novou americkou tvář. Roli nového hlavního vyjednavače dostal Avi Berkowitz. Třicetiletá pravá ruka zetě Donalda Trumpa Jareda Kushnera budí rozporuplné pocity.

Článek

Mladý Avi Berkowitz je absolventem práv z roku 2016 a už od školy vypomáhá Jaredu Kushnerovi. Nyní vystřídá na pozici hlavního amerického vyjednavače izraelsko-palestinských vztahů Jasona Greenblatta, ten rezignoval minulý čtvrtek. „Jednoho nekvalifikovaného střídá ještě méně kvalifikovaný,” napsal New York magazín.

Jsou to dva roky, kdy americký prezident pověřil svého zetě, Jareda Kushnera, aby „vyřešil” situaci v Izraeli a Palestině. Jeho vyslanec Greenblatt rezignoval oficiálně kvůli rodinným důvodům. Hovoří se ale také o neshodách mezi ním a Kushnerem. Poté, co Greenblatt vynaložil velké úsilí, aby se mohl sejít s představiteli Palestiny, Kushner je označil za „hysterické” ve chvíli, kdy se Palestinci odmítli účastnit ekonomické konference v Bahrajnu.

„Tomuhle takzvanému plánu bych dal tak tři minus,” tweetoval bývalý americký velvyslanec v Izraeli Daniel Kurtzer o červnové mírové konferenci v Bahrajnu, kde se Kushner pokoušel prezentovat plán na zklidnění vroucí atmosféry na Sinaji. A přidává se i Michael Koplow, jeden z šéfů organizace Israel Policy Forum, který říká, že autoři plánu vůbec nic nepochopili: „Dejme stranou, že je to víceméně takový letáček o investicích (…), hlavně je naprosto neproveditelný. Je to Monthy Pythonovský skeč o izraelsko-palestinských mírových snahách.”

A nyní, shodou okolností pouhé dva týdny před izraelskými předčasnými volbami, přichází na scénu Avi Berkowitz. „Nemůže naplnit Greenblattovu roli v této situaci,” komentuje pro server Politico personální změny David Miller, který se na podobné pozici ocitl v rámci administrativy Billa Clintona.

Novou úlohu Aviho Berkowitze vidí skepticky i pracovníci Západního křídla Bílého domu. Berkowitz je opravdu pravou rukou Jareda Kushnera, ale spíš tou, co nosí kávu a podává telefon, říkají zdroje z jejich blízkosti. „Jsou chvíle, kdy si myslíte, že si píšete zprávy s Jaredem a ve skutečnosti si píšete s Avim,” uvedl pro server Politico jeden z tamních bývalých úředníků. „Není to pravda, nepíšu ani nečtu nic na Jaredově mobilu, kdo si to myslí, mýlí se,” oponuje Berkowitz.

Všichni z okolí se shodují na tom, že Berkowitz doteď opravdu dělal víceméně administrativní práci, včetně zmíněných donášek kávy. Staral se například o harmonogram Kushnerových schůzek. Podle nich především pracuje pro Jareda Kushnera, ne pro Donalda Trumpa. V Bílém domě prý také zastává roli „VIP” průvodce, když se o interiéry prezidentského sídla zajímá například Kim Kardashian nebo Jeff Bezos, je to právě Avi, kdo jim dělá garde.

Na Twitteru se prezentuje především skrze zprávy Jareda Kushnera a Ivanky Trumpové, dcery prezidenta. Mileniál se v něm vzhledem k užití emotikonů nezapře.

Je ale pravda, že se Berkowitz účastnil několika soukromých schůzek s izraelskými diplomaty ohledně přesouvání americké ambasády do Jeruzaléma. Na jaře letošního roku cestoval s Kushnerem do Ománu, Bahrajnu, Kataru, Spojených arabských emirátů a dalších zemí v regionu.

Oba dva, Kushner i Berkowitz, pocházejí z podobného prostředí. Jsou z tradičních židovských rodin a seznámili se během Berkowitzových studií na basketbalovém zápasu v rámci oslav Pesachu v Arizoně. Avi začal pracovat pro Jareda a od té doby je jeho „protegé”.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jako jeden z mála, neodpověděl novinářům na adresu Berkowitze negativně. „Proč ne?” řekl britskému The Telegraphu.

Reklama

Doporučované