Hlavní obsah

Miliarda lidí v pohybu. V Indii se musí všichni vrátit domů

Foto: Hindustan Times, Getty Images

Statisíce migračních dělníků se snaží dostat do svých rodných vesnic.

Reklama

Minulý týden vyhlásila indická vláda třítýdenní zákaz vycházení a zastavila veškerou dopravu. Obyvatelé se pak mají zdržovat ve svých domovech. Opatření se tak dotklo mnoha „migrujících pracovníků“, kteří se teď musí vrátit domů.

Článek

Někteří pracovníci ušli i několik stovek kilometrů. Video: AP

Migrační dělníci jsou důležitou součástí indické ekonomiky. Ve velkých městech stavějí domy, stříhají vlasy, vyrábějí automobily, doručují noviny a vykonávají spoustu dalších prací. Po vyhlášení zákazu vycházení byla jejich pracoviště uzavřena a z nich se stali přes noc uprchlíci.

+4

Statisíce migračních dělníků se snaží dostat do svých rodných vesnic, kde věří, že budou mít zajištěno alespoň bydlení a nějaké jídlo. Mnoho můžu a žen tak ušlo stovky kilometrů, aby se dostalo zpět domů. Bohužel řada z nich zahynula při dopravních neštěstích. Karanténa, jejímž cílem je zabránit rozsáhlému rozšíření koronaviru, se mění v humanitární krizi.

S postupující krizí se vlády jednotlivých států začaly urychleně snažit zařídit pro prchající migrační dělníky dopravu, přístřeší a stravu. Přesto se situace nedaří zvládat. Například na hlavním autobusovém nádraží v Dillí se shromáždily desetitisíce lidí. Předseda tamní regionální vlády v Dillí Arvind Kedžrivál vyzval dělníky, aby metropoli neopouštěli. „Zůstaňte, kde jste, protože ve velkých davech se vystavujete riziku nákazy koronavirem,“ varoval. Slíbil přitom, že vláda zaplatí dělníkům nájmy a otevře v metropoli 568 distribučních center, kde si lidé budou moci opatřit jídlo.

Indický premiér Naréndra Módí velmi aktivně reagoval na problémy indických migračních dělníků, kteří kvůli koronavirové krizi uvázli v zahraničí. Speciálně vypravenými lety se do vlasti vrátily stovky z nich. K problémům migračních dělníků v Indii už tak vnímavý nebyl. Jeho vláda vyhlásila minulé úterý zákaz vycházení s pouhým čtyřhodinovým předstihem a očividně takový mohutný exodus nepředpokládala.

Reklama

Doporučované