Hlavní obsah

Bransonovy akcie jsou jako jeho let. Nahoru a zase dolů

Ilustrační foto.

Reklama

Virgin Galactic konečně dobyla vesmír. Její šéf Richard Branson tak předběhl svého rivala Jeffa Bezose o devět dní. Komerční lety spustí Virgin Galactic začátkem roku 2022, společnost zaznamenala již 600 zarezervovaných letenek.

Článek

Miliardář Richard Branson si splnil svůj dávný sen. Již sedmnáct let se jeho společnost Virgin Galactic pokouší o úspěšné dosažení okraje vesmíru, což se jí 11. července podařilo.

Branson se tak stal prvním miliardářem, který se účastnil podobného testovacího letu vlastní společnosti.

Obchodníci úspěch Bransonovy společnosti ocenili při pondělním obchodování, cena akcií Virgin Galactic se před otevřením trhu zvedla přibližně o děvet procent. Po otevření burzy si však investoři své nákupy rozmysleli a hodnota akcií se reálně propadla o jedenáct procent. Akcie se momentálně obchodují přibližně za 50 dolarů.

Éra vesmírného turismu začíná

Samotný výlet za okraj zemské atmosféry představuje zlom ve vesmírném turistickém průmyslu. Před tím, než společnost zahájí komerční lety, hodlá Virgin Galactic podniknout ještě další dva testovací lety. Jednoho z nich se podle generálního ředitele společnosti Michaela Colglaziera zúčastní i čtyři italští astronauti.

Provoz pro širší veřejnost hodlá Bransonova společnost spustit začátkem roku 2022.

„Jako dítě jsem snil, že se podívám ke hvězdám. Nyní jsem dospělý ve vesmírné lodi a koukám se dolů na naši krásnou Zemi. Pro budoucí generaci snílků: Pokud to zvládneme my, představte si, co dokážete vy,“ vzkázal Branson mladým lidem, kteří pozorovali let.

Společnost Virgin Galactic uvedla, že již 600 zájemců si rezervovalo let k hranici vesmíru. Cena jedné letenky se pohybuje kolem 250 tisíc dolarů, což je v přepočtu více než pět milionů korun.

Bransonova společnost rovněž nechá zájemce o let s Virgin Galactic soutěžit. „Vesmír je pro všechny, proto vám dáváme možnost vyhrát dvě místa v prvním komerčním letu do vesmíru,“ uvádí miliardář na svém twitterovém účtu.

Blue Origin ukázal na nedostatky

Branson však není jediným miliardářem, který se chystá pokořit hranici vesmíru. Následovat ho bude zakladatel Amazonu Jeff Bezos, jenž se do vesmíru podívá rovněž na palubě letounu vlastní společnosti Blue Origin.

Podle Bransona nejde o žádnou soutěž, Virgin Galactic prý pracuje po vlastní časové ose a pečlivě se zaměřuje na bezpečnost, uvedla agentura Reuters.

Bezosův Blue Origin si však neodpustil narážky směrem na Bransonovu společnost. Podle tweetu Blue Originu nepřekonává letoun Virgin Galactic Kármánovu hranici ve výši 100 km, která je mezinárodně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírem. Americké letectvo a NASA však definují klíčovou hranici ve vzdálenosti 80 km nad Zemí, Bransonova posádka letěla ve výšce mírně překračující 90 km.

Blue Origin kromě toho v příspěvku srovnává velikost oken, únikový systém či dopady na životní prostředí.

Pusťte si sestřih letu Virgin Galactic na hranici vesmíru:

Sestřih Bransonova výletu do vesmíru.Video: AP

I když si Blue Origin neodpustil popíchnutí svého konkurenta, popřál jeho majitel Jeff Bezos kolegovi Bransonovi úspěšný a bezpečný let. Po úspěšném přistání konstatoval, že se velice těší na svůj let, který by se měl uskutečnit 20. července.

„Gratuluji k letu. Nemůžu se dočkat toho, až se přidám do klubu,“ uvedl Bezos na svém instagramovém účtu. Kromě Bezose se letu zúčastní i jeho bratr a pilotka „Mercury 13“ Wally Funková. K posádce se také přidá vítěz záhadné aukce, který za letenku zaplatil 28 milionů dolarů.

Změna ve vzdušném prostoru

Vzhledem k tomu, že společnosti Virgin Galactic a Blue Origin podnikají zásadní kroky směrem ke komerčním službám, musí americká Federální letecká správa (FAA) reagovat. Ve čtvrtek úřad oznámil, že aktivoval systém pro sledování startů a opětovného vstupu do vesmíru.

„Jde o zásadní nástroj, protože se zvyšuje počet uživatelů již tak rušného vzdušného prostoru. Díky tomu budeme moci bezpečně a rychle regulovat počet letadel a dalších objektů ve vzdušném prostoru,“ uvedl správce FAA Steve Dickson serveru Investors.

V loňském roce FAA uvedla, že zvládla 45 vypuštění do vesmíru, ale regulační úřad uvedl, že by mohl tento rekord překonat letos s očekáváním více než 70 podobných vzletů.

Reklama

Doporučované