Hlavní obsah

Výstřední miliardář Branson prodal kus své firmy na vesmírnou turistiku

Foto: ČTK

Miliardář Richard Branson na snímku vpravo

Reklama

Zisk 300 milionů dolarů chce Richard Branson použít na rozvoj byznysových aktivit v oblasti volného času a těch postižených pandemií

Článek

Britský miliardář Richard Branson prodal za téměř 300 milionů USD (6,5 miliardy Kč) část svého podílu ve společnosti Virgin Galactic Holdings, která se zaměřuje na vesmírnou turistiku. I nadále však zůstává největším akcionářem firmy, kterou založil. Prodej akcií přišel měsíc poté, co společnost dokončila svůj první zkušební let do vesmíru s posádkou, kterého se účastnil i jednasedmdesátiletý Branson, uvedla dnes agentura Reuters.

Branson podle sdělení pro akciovou burzu prodal od 10. do 12. srpna prostřednictvím své skupiny Virgin Investments více než deset milionů akcií, což odpovídá téměř čtyřprocentnímu podílu. Virgin Investments je největším akcionářem společnosti Virgin Galactic, v červenci její podíl podle údajů společnosti Refinitiv činil 22 procent.

Zisk z prodeje chce Branson použít na aktivity ze skupiny Virgin Group zaměřené na volný čas a podnikání, které nejvíce zasáhla pandemie nemoci covid-19, ale také na rozvoj nového podnikání, řekl mluvčí konglomerátu.

Akcie Virgin Galactic dnes na burze v New Yorku vykazovaly pokles asi o tři procenta, později ale část ztrát smazaly. Ve středu banka Morgan Stanley zhoršila hodnocení akcií a nyní očekává, že jejich kurz bude zaostávat za vývojem celého trhu. Ve zprávě pro klienty pak uvedla, že nadšení kolem Virgin Galactic by mělo ochladnout, protože letový plán vstupuje do klidnějšího období. Ve čtvrtek zhoršila své hodnocení i banka Credit Suisse.

Prodej podílu je už třetím Bransonovým prodejem od vstupu Virgin Galactic na burzu v roce 2019 prostřednictvím spojení s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. V květnu 2020 Branson prodal akcie za 504,5 milionu USD a letos v dubnu za 150,3 milionu USD, upozornil server CNBC.

Virgin Galactic plánuje příští rok začít s turistickými cestami. Bransonovo impérium, do kterého už nyní patří řada aktivit od nahrávací společnosti po nealkoholické nápoje, se tak rozšíří o vesmírnou turistiku. Branson založil značku The Virgin v roce 1970 jako zásilkový obchod, od té doby je spojena s více než 40 podniky po celém světě, včetně britské banky Virgin Money UK. Agentura Bloomberg odhaduje hodnotu Bransonova majetku na 6,5 miliardy USD.

Reklama

Související témata:

Doporučované