Hlavní obsah

Miliardář Branson ruší spolupráci s Rijádem kvůli případu saúdskoarabského novináře Chášakdžího

Foto: Shutterstock.com

Britský miliardář Richard Branson.

Reklama

Řada osobností včetně britského miliardáře Richarda Bransona odříká svou účast na investiční konferenci v Rijádu. Branson také ruší další spolupráci se Saúdskou Arábií. Důvodem je nevyjasněný případ zmizelého saúdskoarabského novináře.

Článek

Britský miliardář Richard Branson odřekl svou účast na investiční konferenci, která se bude konat koncem října v Rijádu. Důvodem je nevyjasněné zmizení saúdskoarabského novináře a kritika vlády Džamála Chášakdžího na konzulátu v Istanbulu. Branson dosud s vládou Saúdské Arábie jednal o projektech vesmírné turistiky. Účast na konferenci zvané Future Investment Initiative odřeklo z téhož důvodu jako Branson už také několik mediálních společností a osobností.

„Vkládal jsem do současné vlády království a jeho vůdce korunního krále prince Muhammada bin Salmána velké naděje,“ sdělil Branson v prohlášení zaslaném listu The Guardian. Pokud se prokáže zapojení režimu do zmizení dopisovatele listu The Washington Post, „pak to určitě změní pro kohokoli z nás na Západě možnosti obchodovat s vládou Saúdské Arábie“, stojí také v Bransonově prohlášení.

Chášakdží je nezvěstný od 2. října, kdy přišel na konzulát v soukromé věci. Turecko případ vyšetřuje a má podezření, že novinář byl na konzulátu zavražděn na příkaz královské rodiny. Dokud se případ nevysvětlí, nebude Branson pokračovat v poradenství pro turistické projekty v Rudém moři a pozastavuje také debatu o navržených investicích své společností Virgin Galactic a Virgin Orbit.

Investiční konference se má v Rijádu konat ve dnech 23. až 25. října a podle agentury Reuters svou účast ruší stále další mediální společnosti a osobnosti. Odhlásila se například ekonomka a šéfredaktorka časopisu The Economist Susan Mintonová Beddoesová. Nepřijede ani ekonomický redaktor listu The New York Times Andrew Ross Sorkin. Svou účast zvažuje list Financial Times. Pokud se situace kolem Chášakdžího nevyjasní, nehodlá jet do Rijádu ani šéf společnost Uber Dara Khosrowshahi. Své vystoupení odřekl rovněž Robert Bakish, který stojí v čele mediální společnosti Viacom.

Reklama

Doporučované