Hlavní obsah

Miliardář Janeček vstoupil do světa esportu. Investoval do týmu Entropiq

Podle Karla Janečka je v esportu velká budoucnost. Teď se stal proto spolumajitelem úspěšného týmu.

Reklama

Miliardář Karel Janeček je novou osobností herní scény. Získal podíl v týmu Entropiq, který profesionálně hraje počítačové hry, a chce mu pomoci k mezinárodnímu úspěchu.

Článek

Karel Janeček je novým investorem a spolumajitelem esportového týmu Entropiq. „Je to odvětví budoucnosti,“ říká o investici Karel Janeček s tím, že v týmu figuruje jako podílník a předseda dozorčí rady. „Nemám velká procenta, přistoupil jsem později. Dohromady jsem do Entropiq a Ematiq investoval řádově desítky milionů korun,“ dodává Janeček.

Entropiq i Ematiq jsou společnosti, které pojí osoba nejúspěšnějšího českého hráče pokeru Martina Kabrhela. Zatímco Entropiq je první čistě profesionální esportový tým v Česku, Ematiq se soustředí na implementaci složité matematiky a dat do analýzy sportovních a esportových utkání.

Nová tvář týmu

„Zajímaly mě analýzy sportu, pravděpodobnosti a finanční matematika kolem toho. Martin Kabrhel je jeden z mých bývalých kolegů z RSJ,“ vysvětluje Karel Janeček, který se má stát i tváří týmu. „Příchod Karla Janečka nám může pomoci k rychlejšímu růstu, ale i k tomu, aby se rozšířilo všeobecné povědomí o esportu,“ říká Ondřej Drebota, provozní ředitel Entropiq.

Tým si už během prvního roku své existence připsal první úspěchy na české herní scéně. Na mistrovství republiky v počítačových a mobilních hrách získal ze tří možností jedno stříbro a ve hře PUBG a Hearthstone dokonce i dvě zlata.

Ambasadory týmu jsou například bývalý fotbalista Vladimír Šmicer nebo zápasník Makhmud Muradov. Teď se stane tváří i Karel Janeček. „S ním se otevírají další možnosti, dokáže oslovit zcela nové lidi,“ říká Drebota s tím, že aktuální ambicí Entropiq je uspět i na mezinárodní scéně.

Hry jako full time job

„Ten provoz není levná záležitost. Už teď jsou naše náklady řádově desítky milionů korun ročně,“ říká Drebota s tím, že stejně jako „klasický sportovní tým“ i ten onlinový stojí na partnerstvích.

A stejně jako v klasickém sportu jsou i tady jednotlivé hry - třeba hráči e-fotbalu FIFA nebo hráči známé střílečky Counter-Strike. Jako v klasickém sportu i v tomto se mzdy hráčů odvíjejí od jejich kvality, úspěchů a popularity hry, na kterou se specializují.

„Mají to jako full time job. Platy v Česku se pohybují od tisíců do desítek tisíc korun měsíčně, na světové úrovni je to už však třeba i deset tisíc eur měsíčně,“ dodává Drebota.

Charitativní turnaj

Esportová organizace Entropiq oznámí vstup nového partnera v neděli na dobročinné akci Entropiq Charity Fifa Cup 21. Peníze vybírá na 12 konkrétních příběhů ve spolupráci s nadační platformou znesnaze21.cz.

Za tou stojí právě Nadační fond pomoci Karla Janečka. Znesnaze21.cz za první rok své existence vybrala v příspěvcích 52 milionů korun ve třech stovkách sbírek. Mezi nejúspěšnější sbírky patří například ta na pravidelný nákup potravin pro samoživitele nebo na nákup notebooků pro distanční výuku dětí v rodinách samoživitelů.

Reklama

Doporučované