Hlavní obsah

Miliardář Komárek rozšířil svůj IT byznys. Koupil firmu Cloud4com

Rozhovor se šéfem Cloud4com Tomášem Knollem.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Investiční skupina KKCG rozšířila svůj IT byznys. Do nedávno vzniklé značky Aricoma začlenila další firmu.

Článek

Po bok Autocontu, Cleverlance nebo síťařů DataSpring, které už pod Aricomou operují, se nově zařadí cloudová firma Cloud4com.

Komárkova IT divize tak zahrnuje kompletní portfolio firem, které se vzájemně doplňují a cílí hlavně na firemní IT řešení. Vyvézt svoje know-how chce také na Západ.

„Primárně ta expanze bude začínat v Evropě,“ řekl v rozhovoru pro Seznam ředitel Cloud4com Tomáš Knoll.

Spojením firem pod značkou Aricoma vznikla v Česku druhá největší IT firma s obratem kolem 7 miliard korun ročně. První místo zůstává Avastu, který se loni dostal na více než dvojnásobek uvedené sumy.

Dobývání Západu

Jak u firemních řešení, tak při cestě na Západ bude hrát pro Aricomu prim právě cloud.

„IT se nezjednodušuje, věci začínají naopak být v mnoha místech složitější a složitější,“ vysvětluje v rozhovoru Knoll, proč si myslí, že tuzemské firmy, které mají obecně s adaptací moderních technologií problém, budou používat cloud, a pokračuje: „Většina firem si nebude moci dovolit mít pro všechny oblasti ty nejšpičkovější odborníky, proto se ty kompetence budou postupně přesouvat k poskytovatelům, kteří budou pro zákazníky ty služby zajišťovat.“

Cloudová řešení totiž nejsou jen o ukládání souborů kamsi v síti internet, ale především o mohutném výpočetním výkonu, který kdysi musely firmy složitě kupovat a programovat ve vlastních serverech. Dnes stačí silné připojení k internetu a chytrá optimalizace firemních dat, aby je dokázal cloud zpracovat.

Skrze cloud tak lze třeba optimalizovat výrobu, zlepšit logistiku firmy, monitorovat výrobní procesy, nebo dokonce predikovat, kdy který stroj ve fabrice bude potřebovat opravit.

Tuzemské firmy ale cloudové služby podle letošního průzkumu společnosti Algotech používají zatím hlavně jako externí internetové úložiště.

Celý rozhovor s Tomášem Knollem si pusťte nad článkem.

Reklama

Doporučované