Hlavní obsah

Miliardář Krúpa: Nevybírám si jen firmy na hraně bankrotu

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Skupuji i zdravé firmy, časem by je mohli chtít Číňané, říká investor Pavol Krúpa.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Nájezdník či finanční žralok, tak se mluví o slovenském byznysmenovi Pavolu Krúpovi. Jeho jméno se objevuje u řady mediálně známých příběhů bankrotujících firem. „Naše investice jsou mnohem rozsáhlejší. Věřím třeba v majitele Kooperativy,“ říká v rozhovoru pro Seznam majitel skupiny Arca Capital.

Článek

Důlní společnost OKD spojená se jménem Zdeňka Bakaly, vítkovický strojírenský holding průmyslníka Jana Světlíka nebo jeden ze stavitelů tunelu Blanka ČKD Praha DIZ ovládaná miliardářem Petrem Speychalem. Firmy, které čelí insolvenčním řízením nebo nájezdům finančních investorů, co cítí výdělek. Nejznámějším z nich je rozhodně 44letý slovenský investor Pavol Krúpa, který se zjevuje pravidelně v mediálně vděčných kauzách.

Pozornost na něj je upřená od roku 2007, kdy jeho společnost Arca Capital asistovala u pohádkového zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse. Právě Krúpova skupina totiž koupila za sto milionů akcie společnosti Moravia Energo, za něž Gross dal necelých dvacet milionů.

Dnes je Krúpa slyšet nejvíce v případu ostravských dolů, kde mluví o podvodu ze strany Bakalova managementu. „OKD je podvod od začátku do konce. Tam je třeba ty lidi potrestat,“ říká v rozhovoru pro Seznam na adresu Zdeňka Bakaly.

Vy jste do příběhu hornické společnosti OKD vstupovali ve chvíli, kdy bylo jasné, že ta firma je v katastrofálním stavu. Co pro vás bylo lákadlem?

Máte pravdu, že jsme se zapojili do příběhu OKD ve chvíli, kdy bylo jasné, že to nemůže dopadnout jinak než insolvencí. Pro mě jsou tam dva hlavní motivy. Jeden je, že umíme transakce, kde se jedná o firmy, u nichž víte, že se do špatné situace dostaly, protože byl porušen zákon. A my umíme náhradu škody získat.

A druhý je jakýsi pocit společenské odpovědnosti. Taková, promiňte mi, prasárna, jaká se stala v OKD ať už vůči zaměstnancům nebo státu, daňovým poplatníkům, investorům, to je světový unikát. Takže mám radost, že se díky naší snaze snad nepodaří viníkům uniknout. Ale samozřejmě, že primárně mi jde o obchod.

Jeden z klíčových aktuálních momentů je, že valná hromada společnosti NWR, která je mateřskou firmou dolů OKD, odhlasovala likvidaci. Co to pro vás jako investora NWR a zároveň věřitele OKD znamená?

Pro nás je v této chvíli důležité, že firma, která byla jmenována likvidátorem, je renomovaná a má zkušenosti s podobnými případy. Protože právě na likvidátora se budeme obracet s našimi požadavky a také žalobami, respektive nejdříve výzvami, aby zažaloval akcionáře za to, co způsobili.

A pokud by kryl jejich postup, podáme žalobu na něj.

Rozumím tomu dobře, že chcete tedy o náhradu škody žalovat akcionáře likvidované společnosti NWR?

Ano, chceme, aby hlavní akcionář NWR nesl odpovědnost za to, že svými rozhodnutími dovedl OKD do současného stavu. Naše akce by za jiné situace byla směřovaná také na členy statutárních orgánů NWR. Ale ty teď nahrazuje likvidátor, takže budeme chtít po něm, aby s námi spolupracoval. Aby to, co my definujeme jako pohledávku, tedy škodu způsobenou akcionáři, zahrnul do majetkové podstaty.

Znamená to tedy, že primárně chcete žalovat management nebo lidi kolem miliardáře Zdeňka Bakaly?

Ano, chceme žalovat management Zdeňka Bakaly a všechny naše akce směřují na Zdeňka Bakalu.

Jak vysoká je částka, kterou chcete na Bakalovi a spol. vymoci?

Jedná se o miliardy.

V korunách nebo eurech?

V korunách. I když, ta částka se pohybuje mezi 35 a 40 miliardami, takže i v eurech je to přes miliardu. To je podle nás škoda způsobená tím, že si společnost NWR, potažmo její akcionáři nechali vyplatit z OKD nadměrnou dividendu, na kterou si ostravská důlní firma musela půjčit. Tím došlo k nadměrnému zadlužení, které dovedlo firmu do konkurzní situace. Jen připomenu, že OKD jako hlavní aktivum NWR vydělalo 35 miliard korun. Na dividendách ovšem z něj odešlo 65 miliard. A to nemluvím o prodejích dalšího majetku.

A to je jen jeden z řady případů, které je třeba žalovat. Týká se to také podvodu při uvedení akcií na burzu nebo účelových porušení péče řádného hospodáře.

Jak vnímáte ten samotný krok likvidace, k čemu to slouží?

Je to pokus o zametení stop. Ale díky tomu, že my se procesu jako akcionář budeme účastnit, tak se jim před námi ty stopy nepodaří zamést.

Ono tomu nahrává i to, že insolvence OKD se řeší reorganizací. V té má management větší pravomoci a insolvenční správce jen dohledovou funkci, takže tomu zametání stop může napomáhat. My jsme jako jeden z věřitelů požádali soud, aby omezil práva managementu. Zamítl to, ale my se ještě odvoláme.

Mimochodem kroků, jak zametat stopy, je více. Například prodej dolu Debiensko, který nakonec získala australská společnost Prairie Mining Limited. My jsme dali vyšší nabídku, kterou ovšem společnost NWR neakceptovala. Právě v Debiensku jsou důkazy o podvodech při uvedení akcií na burzu. Budeme dál tento postup napadat.

Vy se ovšem nezajímáte jen o případ OKD. Vaší strategií obecně je skupovat akcie nebo dluhy řekněme nemocných firem. Když zůstaneme na Ostravsku, tak jste měl velký zájem o dluhy strojírenských Vítkovic miliardáře Jana Světlíka. Trvá tento zájem a jak se vám při skupování daří?

Je třeba odlišit příběhy OKD a Vítkovic. OKD je podvod od začátku do konce. Tam je třeba ty lidi potrestat. U Vítkovic je to jinak. Tam je snaha společnosti v holdingu rozvíjet. Do finančně tíživé situace se dostala skupina kvůli podmínkám na trhu. Přišly najednou události, které ji oslabily. Pád ruského trhu, pád odvětví celkově a problémy v Turecku. A to, zda v tom hrála roli nedostatečná odbornost vedení, mi nepřísluší posuzovat.

Zde je hlavní, že společnost není v této chvíli schopna splácet závazky. My chceme její dluhy nakoupit, a pokud se nám podaří přimět majitele zefektivnit chod společnosti, tak na tom umíme i vydělat.

A daří se vám ty dluhy kupovat?

Oslovujeme všechny a máme některé smlouvy již podepsané, ale nemohu být zatím konkrétnější, než transakce doběhnou do konce.

U některých firem z Vítkovic ale není ještě zřejmé, kolik věřitelů je dohromady a jaká je možná výnosnost pohledávek, takže s finální nabídkou také čekáme.

Bylo by pro vás zajímavé část vítkovického holdingu získat?

Podle mě to v této chvíli takto nestojí. Pokud se podaří firmu stabilizovat a vytěžit pohledávky, pak ten příběh pro nás skončí. Samozřejmě, pokud by bylo třeba pomoci aktivně, jsme toho schopni.

Ze stejného oboru je i společnost ČKD Praha DIZ. I o její pohledávky máte zájem. Tam je ale situace mnohem kritičtější…

Ano. My oslovujeme banky a věřitele. Výtěžnost těch pohledávek je nízká, navíc ohrožena řadou soudních sporů. Ty ale my řešit umíme a máme za to, že se dá velmi dobře zpeněžit majetek, který by v té firmě měl být. Proto oslovujeme primárně banky a také další věřitele, aby nám své pohledávky za ČKD Praha DIZ odprodali a my získali v insolvenčním procesu rozhodující slovo.

Je to ovšem rozhodně jiný příběh než Vítkovice. Toto je hodně spekulativní akce založená hodně na právnickém umu.

Je ještě možné tu firmu v nějaké osekané podobě postavit na nohy?

Jestli mohu být jen diplomatický, pak bych si to nedovolil tvrdit.

Máte v hledáčku další podobné investice?

Víte, Arca nedělá jen investice do firem, které jsou v kritické situaci. Chápu, že to je mediálně zajímavější, protože je ten postup při těchto transakcích agresivnější. Ale my investujeme do nemovitostí, věnujeme se správě aktiv.

Nedávno jsme například dokončili akvizici Karlovarské Korunní a potvrdili jsme tím své postavení dvojky na trhu minerálních vod. A tento sektor chceme nadále posilovat a máme apetit na další nákupy. Kupujeme lokální sodovkárny nebo výrobce balených vod a sudových limonád.

Také jsme koupili zhruba procentní podíl v rakouské pojišťovací skupině Vienna Insurance Group, což je mateřská společnost pro českou Kooperativu, Českou podnikatelskou pojišťovnu a Pojišťovnu České spořitelny. Stali jsme se tak čtvrtým největším minoritním akcionářem.

Ačkoliv pojišťovnictví není z hlediska akciových trhů v nejlepší kondici, my věříme, že konkrétně VIG je zdravá společnost. A jsem přesvědčený, že toto je typ společnosti, o které mohou mít v budoucnu zájem velcí investoři ze zahraničí. Konkrétně mluvím například o čínských investorech, které se podařilo k Česku přilákat a Česko pro ně může být branou pro expanzi po Evropě třeba podobnými nákupy.

Reklama

Doporučované