Hlavní obsah

Miliardář nabídl státu polní nemocnici zdarma. Ministr odmítl

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Již zrušená polní nemocnice v Letňanech.

Reklama

Majitel výstaviště v Letňanech podnikl poslední krok pro záchranu polní nemocnice. Nabídl ji státu zcela zdarma. Pokud nebude pokračovat v únoru, vyprší její licence. Ministerstvo zdravotnictví s díky odmítlo.

Článek

Pavel Sehnal, podnikatel, majitel výstaviště v Letňanech, ve kterém byla od konce loňského října do začátku února v pohotovosti polní nemocnice až pro 500 pacientů s covidem-19, znovu nabídl Ministerstvu zdravotnictví prostory výstaviště pro potřeby polní nemocnice.

Ministerstvo však malou nemocnici s 50 lůžky odmítlo.

Miliardář byl prý ochoten nemocnici zřídit na vlastní náklady, u výrobce zdravotnických lůžek už prý má zarezervováno 20 postelí. Slíbil, že by dokázal sehnat i osm lékařů a 20 sester, kteří by se o pacienty starali. Po ministerstvu by žádal jen to, aby jim uhradilo mzdy.

Přiznává, že s touto nabídkou přišel nejen proto, že ho děsí horšící se situace v nemocnicích, ale také proto, aby se „očistil“ po tom, co veřejnost negativně hodnotila, že stát za pronájem ploch v Letňanech pro nevyužitou polní nemocnici zaplatil přes 50 milionů korun. „Už nechceme být očerňováni, že výstaviště na něčem vydělává,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Od Ministerstva zdravotnictví však dostal odpověď, že nemají zájem vytvářet polní nemocnice. Ministr Jan Blatný (za ANO) to potvrdil i Seznam Zprávám. „Po konzultaci s krajskými koordinátory intenzivní péče je shoda na tom, že důležité je nyní posílit stávající páteřní síť zdravotnických zařízení, a to jak z pohledu personálu, tak z titulu potřeby zejména lůžek JIP a ARO. Budování záložní nemocnice tedy není v tuto chvíli na pořadu dne,“ uvedl.

Odmítnutého Sehnala proto pak překvapilo, když na jedné z tiskových konferencí vlády zaslechl z úst ministra Blatného, že v případě nouze by se mohly zřizovat polní nemocnice v tělocvičnách. „Jsem pohoršen neznalostí pana ministra, protože covidoví pacienti potřebují kyslík a na jeho skladování je potřeba speciální povolení. Stejně tak si neumím představit, jak by se z tělocvičen vyvážel infekční odpad, neboť každé takové oddělení má kromě běžné kanalizace i infekční,“ podotkl Sehnal.

V Letňanech prý byl odpad vyřešen pomocí speciálních kontejnerů a na skladování kyslíkových lahví měla polní nemocnice zvláštní licenci, která však ke konci února vyprší. A to je podle Sehnala dalším problém. Ve chvíli, kdy by se kapacity nemocnic v Česku naplnily tak, že by stát o tuto pomoc najednou projevil zájem, bylo by nutné pro polní nemocnici tato povolení znovu zajistit. „A to trvá nějaký čas,“ uvedl.

Polní nemocnice v Letňanech byla v pohotovosti od října loňského roku do letošního února. Vláda o jejím zřízení rozhodla loni na podzim, kdy počty nakažených v Česku začaly opět růst. Nemocnice však zůstala nevyužitá a začátkem února ji armáda opět rozebrala a kontejnery odvezla zpět na základnu polní nemocnice v Hradci Králové.

Reklama

Doporučované