Hlavní obsah

Miliardář Sehnal obnovuje ODA. Kdysi slavná značka se vrací

Politická značka ODA se vrací.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Obnovovaná Občanská demokratická aliance sídlí na adrese firmy SPGroup. Její šéfové jsou zároveň ve stranickém vedení.

Článek

Na už tak dost roztříštěné české pravici brzy přibude další politická strana. Známou značku z 90. let Občanská demokratická aliance (ODA) se rozhodl obnovit miliardář Pavel Sehnal, do jehož skupiny SPGroup patří například pojišťovna Slavia, akvapark s přilehlým hotelem v Čestlicích, letňanské výstaviště nebo realitní společnosti AAABYTY.CZ.

Veškeré informace zatím drží dvaapadesátiletý podnikatel v tajnosti a až v druhé polovině ledna hodlá na tiskové konferenci oznámit detaily kolem svých politických ambicí.

Redakci Seznam Zprávy se přesto podařilo dopředu zjistit některé podrobnosti.

Podnikatel Pavel Sehnal je dalším byznysmenem, který se pouští do politiky.

Sehnal stranu zaregistroval už v září na Ministerstvu vnitra do rejstříku politických stran a hnutí.

Podnikatelským vznikem připomíná zrod Babišova hnutí ANO.

Strana má své sídlo v centrále zakladatelovy firmy SPGroup, v centru Prahy na Masarykově nábřeží. A také v ní figurují kolegové z podniku. Kromě šéfa Pavla Sehnala jsou v předsednictvu obnovené ODA zapsáni ještě výkonný ředitel SPGroup Petr Kachlík a obchodní ředitel Jiří Staněk.

Teprve až v lednu, čtyři měsíce po registraci nové strany, se podnikatel Sehnal hodlá sejít s otci zakladateli původní ODA, tedy s Danielem Kroupou a Pavlem Bratinkou, kteří název v roce 1989 vymysleli. Těm vadí, že se jich na použití názvu nezeptal dřív a značku znovu použil bez jejich svolení.

„Mně to nepřijde jako dobrý nápad, protože ta strana svou historickou úlohu již splnila," říká Kroupa. „Zakládat novou stranu je dobré s novým programem. Klíčovou roli musí sehrát její výrazné osobnosti, nikoliv použitý název."

Poslechněte si telefonát s Danielem Kroupou, jemuž se obnovení ODA nelíbí:

„Název ODA jsem vymyslel při diskusi s Pavlem Bratinkou v mém bytě," říká Kroupa.

Původní Občanská demokratická aliance vznikla jako liberální pravicová strana v roce 1990. Definitivně zanikla v roce 2007, když už dávno neměla voliče, ale pořád ji tížily velké dluhy z minulosti.

V první polovině 90. let však byla docela úspěšnou vládní silou. Ve volbách sice získávala podporu jen zhruba šesti procent voličů, ale byla ve vládě a její lidé obsazovali důležité posty.

Vždy tvořila vládní koalici s ODS Václava Klause, proti němuž se zároveň nejvíc vymezovala jako hlavnímu konkurentovi na pravici. Ačkoliv ODA byla malou stranou, mezi jejími členy byla dlouhá řada silných politických osobností. Kromě zakladatelů Pavla Bratinky s Danielem Kroupou například Jan Kalvoda, Michael Žantovský, Vladimír Dlouhý, Michal Prokop nebo tehdy také Karel Schwarzenberg.

Chtějí prosadit elektronické volby

Jakým směrem chce „novou ODA" směřovat miliardář Pavel Sehnal, není zatím jasné. V petici za založení strany píše, že „nová politická strana Občanská demokratická aliance vzniká za účelem působení především v komunální politice a že chce podporovat podnikání a prosazovat elektronické volby na všech úrovních".

Foto: Václav Dolejší

Nové logo obnovené ODA.

Miliardář a developer Pavel Sehnal je tak dalším českým podnikatelem, který se po úspěchu v byznysu rozhodl vrhnout do politiky. Vedle Andreje Babiše to udělal například vlastník hazardní společnosti Synot a senátor Ivo Valenta se Stranou soukromníků.

Sehnal svůj zájem o politiku dával najevo už delší dobu, kdy pravidelně pořádal diskuse ve svém Aquapalace VIP Clubu, kam zval různé politiky nebo podnikatele. A na konci roku 2013 si najal bývalého premiéra Petra Nečase jako lobbistu.

Reklama

Související témata:

Doporučované