Hlavní obsah

Miliardář Valenta koupil skiareál, povede se mu lépe než Rattajovi na Ještědu?

Foto: Seznam Zprávy

Ivo Valenta rozšířil o další areál svůj lyžařský byznys.

Reklama

Miliardář Ivo Valenta, majitel skupiny Synot, koupil lyžařský areál ve Zlíně, který hodlá modernizovat. Jde tak ve stopách jiného miliardáře, slovenského Igora Rattaje. V nájmu má Ještěd, kde se mu ovšem zatím příliš nedaří.

Článek

Lyžařský areál ve Zlíně kvůli majetkoprávním sporům roky chátral. „Tento stav mi nebyl lhostejný. Po vleklých jednáních se nám podařilo dosáhnout dohody a dospěli jsme k tomu, že areál přešel do vlastnictví skupiny Synot. Již nyní proto plánujeme jeho modernizaci a opětovné zprovoznění,“ řekl senátor a majitel Synotu Ivo Valenta.

Lyžařský svah, který je unikátní svou polohou v centru Zlína, koupil od Sportovních klubů Zlín za 31 milionů. Předpokládá, že obnovený areál již letos využijí mateřské, základní i střední školy podobně jako třeba Univerzita Tomáše Bati.

„Jsem rád, že areál má nového vlastníka, který má ke Zlínu blízko. Díky tomu probíhají i jednání o budoucím předkupním právu pro město. Jde o finančně silnou společnost, se kterou se shodujeme na budoucnosti této lokality. Věřím, že zde v následujících letech vznikne celoroční sportovně-volnočasový areál,“ dodal zlínský primátor Jiří Korec.

Synot počítá se zachováním lyžařského svahu a jeho modernizací – s umělým zasněžováním nebo osvětlením pro večerní provoz. Svah má fungovat také jako výukové středisko pro začínající lyžaře.

„Do budoucna uvažujeme také o výstavbě multifunkční sportovní haly a venkovního sportoviště, čímž bude vyřešen nedostatek zázemí pro tělovýchovné aktivity škol a sportovních klubů sídlících v nejbližším okolí. Areál bychom tak výhledově rozšířili také o ubytovací služby,“ vysvětlil Valenta.

V Liberci žádal Rattaj o prominutí nájmu

Podobně se další miliardář, slovenský byznysmen Igor Rattaj, angažuje v Liberci, kde má od města na dvacet let pronajaté sjezdovky na Ještědu, což je podobně jako ve Zlíně v podstatě městský skiareál. Nikdo si s ním po desetiletí příliš nevěděl rady, areál byl rok co rok ztrátový. V minulých dnech dostal Rattaj, přesněji řečeno jeho společnost Tatry mountain resorts (TMR), finální povolení k vykácení 6,6 hektaru lesa a vybudování nové sjezdovky s lanovkou Skalka. Firma TMR převzala Ještěd v roce 2017 do nájmu na 10 roků s opcí na dalších 10 let. Během dekády plánuje proinvestovat více než 600 milionů korun.

Zatím se ale Rattajovi na Ještědu příliš nedaří. Letos dokonce jeho TMR požádala Liberec, město zatížené dluhem, který aktuálně činí zhruba 1,6 miliardy korun, o odpuštění pachtovného na rok 2020. Důvodem není pandemie koronaviru, ale prozaičtější konstatování, že byla špatná zima – tedy teplo a málo sněhu. Podle smlouvy činí roční pachtovné milion korun. Jak dnes Seznam Zprávám potvrdil liberecký primátor Jaroslav Zámečník, odpuštění pachtovného se nakonec nekoná.

TMR se přesto hodlá do stavby nové sjezdovky pustit, ačkoliv liberecká opozice, především její ekologicky či, chcete-li, klimatologicky zaměřená část, upozorňuje, že jde o nesmysl. „Je jasné, že vlivem klimatických změn bude ještědský areál stále více odkázán pouze na umělé zasněžování. Areál přitom nemá dostatečný zdroj vody, už nyní si pomáhal odběry pitné vody z vodovodu. Když společnost TMR s exprimátorem Batthyánym dojednávala podmínky pachtu areálu, slibovala vybudování nových vodních nádrží, po kterých se třeba bude moci jezdit i na lodičkách. Bylo to směšné, při projednání na výboru pro územní plánování tomu nikdo nevěřil. Na nic takového není v areálu místo a pravděpodobně ani dostatečný zdroj vody. Pochopitelně že se tato skepse potvrdila,“ uvedl nyní lídr libereckých Zelených Jindřich Felcman.

A odcitoval úryvek ze studie EIA, tedy posudku vlivu na životní prostředí: „Navrhovaný provoz využívající z velké části k zasněžování pitnou vodu nesplňuje parametry trvale udržitelného rozvoje. Problematické je i budování nových sjezdovek v přírodním prostředí s řadou negativních vlivů a vedle toho omezování provozu funkčních, relativně dlouhých sjezdovek na loukách s přirozeným sklonem. Jde o neefektivní nakládání s přírodními zdroji.“

TMR a nově ani Ivo Valenta se však klimatické změny, která by měla české svahy připravit o sníh, patrně neobávají. Oporu pro svůj postoj čerpají z faktu, že mají letité zkušenosti s provozováním jiných lyžařských areálů. TMR má vedle Ještědu například skiareály ve Špindlerově Mlýně, Vysokých i Nízkých Tatrách, Polsku nebo v Rakousku. Jak v pololetí firma oznámila, za první finanční půlrok 2019/20 společnost Tatry mountain resorts vykázala výnosy 67,6 milionu eur, provozní zisk EBITDA stoupl o sedm procent na 27,6 milionu eur a čistý zisk dosáhl 6,9 milionu eur.

Skupina Synot je zase majitelem lyžařského střediska ve Velkých Karlovicích v lokalitě Kyčerka.

Reklama

Doporučované