Hlavní obsah

Miliardář Vítek expanduje. V cizině už bude jeho CPI větší než doma

Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group, vysvětluje letošní expanzi na realitním trhu v Evropě. Celý rozhovor najdete ve videu dole pod článkem.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Druhý nejbohatší Čech, realitní magnát Radovan Vítek, sice čelí v USA žalobě kvůli způsobu, jakým před pěti lety ovládl skupinu Orco, přesto právě rozjel zahraniční expanzi, rozsahem srovnatelnou s jeho nájezdnickým tažením z dob finanční krize.

Článek

Jen za poslední dva měsíce Vítkova CPI Property Group ohlásila nákup rozsáhlých realitních komplexů ve Varšavě a v Římě. Předtím koupila sedm obytných domů nebo kancelářské centrum v Londýně. Nevyhýbá se ani menším akvizicím.

Hodnota postupně přebíraných osmi administrativních budov v polské metropoli dosahuje 800 milionů eur. „To je plán potvrzený předběžnými dohodami, ale možná u toho nezůstane a bude toho nakonec ještě víc,“ říká generální ředitel CPI a Vítkův klíčový investiční stratég Martin Němeček.

Martin Němeček

Generální ředitel CPI Property Group.

Vystudoval ekonomii a práva na VŠE a UK.

Začínal u právní firmy Salans.

Do CPI nastoupil roku 2011.

Řídí investiční strategii skupiny.

Ještě větší je hodnota zadluženého impéria, které CPI přebírá od největšího realitního magnáta v Římě Luca Parnasiho, jde o téměř miliardu eur. „Součástí jsou kanceláře, obchodní centrum či rozsáhlé pozemky, na nichž je možné vybudovat zcela novou městskou čtvrť,“ doplnil Němeček.

„Ke konci letošního roku se dostaneme poprvé k tomu, že víc než polovina našich investic bude v zahraničí. Dlouho pro nás hrály prim Česká republika a Německo. Vstup do Polska jsme plánovali proto, aby náš byznys získal třetí nohu,“ dodává šéf CPI. Než byla dokončena akvizice v Polsku, přišel nákup v Římě, nové „nohy“ CPI přibývají rychlým tempem.

Vítek se chová podobně jako v období kolem finanční krize v minulé dekádě. Tehdy šel proti proudu realitní branže. Zatímco jiné velké firmy před krizí v roce 2008 nakupovaly a zadlužovaly se, Vítek hromadil kapitál. Byl pak připraven na prudký pokles trhu, který řada konkurentů nečekala, a dostala se do finančních problémů.

První zkušenost

Přesně v takové situaci byla realitní skupina Orco, již Vítek v letech 2014 až 2016 postupně pohltil. Kvůli tomu, že během nájezdu údajně kooperoval se zakladatelem Orka Jean-Francoisem Ottem a dalšími utajovanými partnery, a že, podle podezření, nepřiznal velikost podílů, které s jejich pomocí kontroloval, čelí už skoro tři roky vyšetřování v Lucembursku. A nově také letošní žalobě v USA.

Jak probíhala první Vítkova expanze? Vítek nejprve vstoupil do maďarské skupiny Ablon, která patřila k významným realitním hráčům střední Evropy. O něco později pohltil zmíněné Orco, předního majitele realit v Německu. To ho katapultovalo mezi nejbohatší lidi světa, ale zároveň mu operace přinesla vyšetřování a soudy.

Následující roky Vítek věnoval finanční stabilizaci a kumulaci kapitálu. Jeho CPI PG je dnes jedním z největších emitentů dluhopisů v Česku.

Levné peníze

Nyní, kdy začíná finanční trhy obcházet strašidlo nové krize, Vítek rozjíždí svou druhou velkou realitní expanzi. Využívá nízkých úrokových sazeb a nadbytku kapitálu na finančním trhu.

„Dnes sázíme hlavně na laciné peníze, je to obrovská příležitost. Získat levně peníze a dobře je investovat do nemovitostí s vysokým výnosem – to je nejlepší způsob byznysu v současné době,“ vysvětluje šéf CPI Property Group Němeček.

Období levných peněz podle něj potrvá ještě dlouho, ale šance na výhodné nákupy nemovitostí spíš budou klesat.

„Čím déle bude období nízkých sazeb trvat, tím víc peněz se bude přesouvat do nemovitostí,“ říká Němeček. Zatím šly podle něj ceny realit nahoru pomaleji, než zlevňovaly peníze, takže spread, rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, byl poměrně široký. Teď se ale už zužuje. „Kdo je schopen do toho rychle vstoupit, rychle získat kapitál, ten vydělá. A to je to, co děláme my,“ vysvětluje šéf CPI.

Varšava vítězem brexitu

Do zahraničí obrací CPI svou expanzi hlavně proto, že doma je příležitostí málo. „V Berlíně a v Praze se dnes takto výhodně nakupuje obtížně. Za výborné ceny se nám zato daří nakupovat v Polsku a teď v Itálii. Tam se dnes řada investorů topí v problémech a nedokážou si pomoci. Právě této příležitosti využíváme my,“ uvedl šéf CPI.

Varšava je podle něj zvlášť perspektivní, protože jde o lokalitu, kam se preventivně před brexitem přesouvají některé finanční instituce z Londýna. Polská metropole patří k městům, která těmto firmám mohou kromě levné pracovní síly nabídnout i dostatečný výběr kancelářských prostor.

„Varšava je vítězem brexitu. Proti Praze neuvěřitelně roste a tepe byznysem. Víc se tam obchoduje, proto jsme tam získali velmi dobré budovy a na dobrých místech,“ podotkl Němeček.

Praha podle něj doplácí na zdlouhavé stavební řízení, které blokuje výstavbu nejen bytových, ale i kancelářských budov. A tím zhoršuje podmínky pro obchodní rozvoj.

První část rozhovoru s Martinem Němečkem jsme uvedli v pátek. Vítkův dlouholetý manažer v ní komentuje žalobu podanou letos na jaře proti skupině CPI PG a jejím partnerům v USA. Žaloba byla nedávno rozšířena a Němeček se v doplněném dokumentu sám objevil jako jeden z žalovaných. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu pod článkem.

Celý rozhovor s Martinem Němečkem.Video: Zuzana Kubátová

Reklama

Související témata:

Doporučované