Hlavní obsah

„Miliardář z aquaparku“ má chuť utrácet. Zkoumá hotely v nesnázích

Rozhovor s Vladanou Horákovou, generální ředitelkou Aquapalace Praha.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Miliardář Pavel Sehnal chce koupit v době krize další hotely. Jeho SPGroup patří mezi nejvýznamnější finanční skupiny v Česku a sdružuje přes 50 firem z různých oblastí podnikání, včetně hotelu a aquaparku v Čestlicích.

Článek

Podle majitele SPGroup Pavla Sehnala je v této chvíli na trhu celá řada hotelů. „Obracejí se na mne hoteliéři s různými žádostmi o finanční podporu. Hotely se určitě budou také prodávat, protože mnoho majitelů další pokles návštěvnosti nepřežije,“ je přesvědčen majitel skupiny spravující aktiva v hodnotě více než pět miliard korun a desítky firem sdružuje formou holdingového uspořádání.

Případnou koupi dalších hotelových zařízení nevylučuje. „Zkoumáme několik projektů, zatím jsme ale o žádném obchodu nerozhodli,“ řekl.

Detaily potvrdila pro Seznam Zprávy Vladana Horáková, generální ředitelka Aquapalace Praha provozujícího známý aquapark s hotelem. „Investiční plány skutečně jsou. Teď je doba, kdy je v krizi dobré se porozhlédnout po konkurenci, jak se drží. Už jsme v kontaktu s některými, kteří by chtěli svému portfoliu odlehčit. Bavíme se o dalších možných akvizicích,“ upřesnila Horáková.

Pavel Sehnal (56)

Český podnikatel, politik, miliardář.

Absolvent ČVUT v Praze.

Po roce 1989 se začal věnovat finančnictví, byl několik let předsedou představenstva Podnikatelské banky.

V roce 1995 založil Českou podnikatelskou pojišťovnu, kterou později prodal Kooperativě.

Dnes jeho SPGroup patří mezi nejvýznamnější finanční skupiny v Česku a sdružuje přes 50 firem.

Od roku 2016 je předsedou znovuobnovené Občanské demokratické aliance (ODA). Od roku 2018 zastupitel městské části Praha 18.

Zdroj: Wikipedia

Podle šéfky této divize Sehnalova podnikání jde především o ubytování pro účely aquaparku, který je největším celoročně provozovaným areálem. Přidružený hotel má kapacitu 230 pokojů, což obnáší 600 lůžek.

„Rádi bychom, kdyby ještě někde v blízkém okolí byla ubytovací kapacita. To znamená v okolí Čestlic, Průhonic, v lokalitě Praha - východ. To je pro nás zajímavá lokalita,“ vysvětluje generální ředitelka Aquapalace Praha s tím, že jde o investice v řádu stovek milionů korun.

Hlavně pryč z Prahy

Podobně jako podnikatel Radim Jančura, majitel společností Student Agency a RegioJet, vidí SPGroup obrovský potenciál v regionech. Zejména v Krkonoších nebo na Šumavě. Na rozdíl od provozovatele žlutých vlaků, který vsadil s projektem Party.ja na rostoucí chuť Čechů pronajímat si chaty nebo chalupy, se Sehnalovi lidé drží osvědčeného podnikání.

„Budou to spíš hotely s vyšší úrovní služeb. Myslím, že je to něco, na co už si všichni zvykli a známe ze zahraničí. Takže pod úroveň čtyř hvězd už bychom asi nešli,“ upřesňuje pro Seznam Zprávy byznys plán SPGroup Vladana Horáková. „Chtěli bychom dalších tisíc lůžek v Praze a v regionech to budeme řešit tak, jak budou možnosti přicházet. Ale v zásadě se orientujeme na hotely, které mají víc než sto pokojů,“ dodává.

Skupina už hotely v regionech má. Jak v Mariánských Lázních, tak v Krkonoších prý fungovaly celé léto s vysokou obsazeností.

SPGroup

  • Působí v průmyslu, pojišťovnictví, obchodu s cennými papíry, realitní a developerské činnosti a službách (výstavnictví, hotelnictví a provoz akvaparku).
  • K nejvýznamnějším dceřiným společnostem patří výstaviště v Letňanech PVA EXPO, akvapark a hotel Aquapalace Praha v Čestlicích, pojišťovna Slavia, Obchodní tiskárny Kolín či Elektroporcelán v Lounech.

Skupina potvrdila, že vyjednává i s hoteliéry v centru Prahy, ale tam si zatím velké plány nedělá. „Teď se ukázalo, že orientace na zahraniční turisty není stoprocentní, my ty hotely máme vždy s přidanou hodnotou. Je tam léčení, wellness, je tam zázemí aquaparku – tedy něco, co osloví českou klientelu, a ta zůstane věrná. Praha je kapitola sama pro sebe, s úbytkem zahraničních klientů v podstatě není koho ubytovávat. Určitě se budeme snažit Praze vyhnout,“ říká Horáková.

Odhaduje, že do konce roku bude v problémech velká část poskytovatelů ubytování. „Teď jsou ty jejich problémy ještě uměle řešeny podporou ze strany státu typu COVID Ubytování nebo podpora zaměstnanosti Antivirus. Ve chvíli, kdy tyto podpory skončí, ale nebudou mít majitelé z čeho splácet nebo nebudou mít z čeho platit provoz. Takže už teď jsme v kontaktu s několika provozovateli, kteří o ukončení vlastního byznysu uvažují.“

Reklama

Doporučované