Hlavní obsah

Miliardáři Sehnalovi končí pronájem v Letňanech. Jedná se, co dál

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Majitel výstaviště v Letňanech a předseda politické strany ODA Pavel Sehnal.

Reklama

Miliardář Pavel Sehnal nabídl koncem února znovu své pozemky pro polní nemocnici. Tentokrát zdarma, avšak ministr zdravotnictví nabídku odmítl.

Článek

Už na konci března má miliardáři a provozovateli výstaviště v pražských Letňanech skončit nájemní smlouva na státní pozemky, na kterých stojí jeho výstavní haly.

Nájemní smlouva přitom původně končila už s rokem 2020, avšak byla těsně před koncem prodloužena, protože na pozemcích tehdy stála polní nemocnice sloužící jako záloha pro koronavirovou krizi.

Polní nemocnice nebyla nikdy využita. Nemocnice na Bulovce za ni Sehnalovi zaplatila bezmála 60 milionů korun, neboť si od něho pro ni pronajala právě pozemky, které má sám miliardář v pronájmu od Ministerstva financí a od Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, jehož akcionářem je také ministerstvo.

Zda bude Sehnalovi smlouva na Letňany nyní prodloužena, není jisté.

„Můžeme potvrdit, že jednání probíhají. O jejich výsledku samozřejmě budeme informovat,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

V únoru se Pavel Sehnal pokusil letňanské pozemky státu opět pro nemocnici nabídnout – tentokrát zdarma. Jednalo by se však pouze o prostor pro symbolických 50 lůžek, které by byly určeny až pro následnou péči o covidové pacienty.

Personál by na rozdíl od původní nemocnice, kde se počítalo s armádními zdravotníky, muselo zajistit Ministerstvo zdravotnictví.

Jan Blatný však v Sehnalově nabídce smysl dlouhodobě nevidí a v neděli pro Českou televizi zopakoval, že počet lůžek je minimální a upřednostňuje využít zdravotnický personál v českých nemocnicích.

„Počet lůžek v této nemocnici byl minimální a teď by pravděpodobně byl ještě o něco menší. Ta nemocnice musí být vybavena personálem, takže proto jsme se takto rozhodli a ve chvíli, kdy by někde existoval volný personál, tak ať je použitý pro nemocnice v našich standardních nemocnicích, které to potřebují,“ uvedl ministr zdravotnictví.

K dalšímu projektu v Letňanech je kritický také šéf pražské Nemocnice na Bulovce Jan Kvaček.

„Postavit dnes v Letňanech do haly 50 lůžek nedává vůbec žádný smysl, chybí nám zdravotnický personál, a pokud by Bulovka ten personál měla, otevře 50 lůžek přímo v nemocnici. S tím by nebyl nejmenší problém a totéž platí i pro ostatní fakultní nemocnice,“ řekl Seznam Zprávám.

Foto: Seznam Zprávy

Hala na Výstavišti v Letňanech, která může obsahovat 31 nemocničních pokojů. Na každém pokoji mohou být 2 až 3 lůžka.

Ředitel Kvaček míní, že návrh Pavla Sehnala je spíše součástí snahy vyjednat se státem další pronájem letňanských pozemků. Miliardář takový pohled odmítá a tvrdí, že s nabídkou přišel kvůli dramatické situaci v nemocnicích.

„Už také nechceme být očerňováni, že výstaviště na něčem vydělává,“ řekl pro Seznam Zprávy šestapadesátiletý předseda politické strany ODA.

Pavel Sehnal

Vlastník SPGroup, pod kterou patří zhruba padesátka firem. Pavel Sehnal působí v průmyslu, pojišťovnictví, obchodu s cennými papíry, realitní a developerské činnosti a službách.

K jeho nejvýznamnějším společnostem patří výstaviště v Letňanech PVA EXPO, aquapark a hotel Aquapalace Praha v Čestlicích, pojišťovna Slavia, Obchodní tiskárny Kolín či Elektroporcelán v Lounech, patří mu hotely v Mariánských Lázních či Harrachově.

Nápad postavit v Letňanech polní nemocnici byl vyjednán v říjnu minulého roku, kdy resort zdravotnictví řídil Roman Prymula, současný poradce prezidenta. Ten Seznam Zprávám řekl, že stavbu polní nemocnice za chybu zpětně nepovažuje.

„Bylo to rozhodnutí zcela namístě, zpětně se dobře analyzuje, co bylo špatně nebo ne, ale nám hrozilo tehdy, že přeteče kapacita lůžek. Problém je, že pronájem těch prostor byl enormně drahý, a souhlasím s tím, že jednání měla vést k tomu, že by se cena třeba desetinásobně snížila,“ uvedl Prymula.

Kromě vyjednávání o další možnosti nabídnout státu polní nemocnici se Pavel Sehnal dostal do povědomí také kvůli svému přednostnímu očkování na pražské Bulovce, i když s tím tamní ředitel nesouhlasil.

Od jeho jednání se distancovalo vedení Městské části Prahy 18, kde je Sehnal spolu s dalšími osmnácti členy zastupitelem. Deset zastupitelů ho proto tuto středu vyzvalo, aby na svůj post zastupitele rezignoval. Sehnal to však odmítl a na postu zastupitele zůstal.

Reklama

Související témata:

Doporučované