Hlavní obsah

Miliardářská pevnost pro případ války nad Berounkou našla nové uplatnění

Podívejte se, co vyrostlo nad Berounkou.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Záhadný objekt s názvem Maják Ptyč začala před osmi lety stavět bývalá manželka miliardáře Pavla Tykače.

Článek

Obří betonová stavba na Křivoklátsku, kterou začala před osmi lety stavět bývalá manželka miliardáře Pavla Tykače a jež měla být podle původních plánů útočištěm vybrané skupiny lidí pro případ globální katastrofy, změnila podobu a hledá nové využití.

„Ta stavba je částečně uživatelná. Zkolaudované jsou zemědělské sklady a část toho objektu s věžemi,“ řekl Seznamu vedoucí odboru výstavby na Městském úřadu v Kralovicích Vlastimil Pech.

Investor se teď podle něho pokouší sklady komerčně pronajímat a údajně má celkem vysokou procentuální úspěšnost. „V nejbližší době by měli začít sklady využívat,“ uvedl Vlastimil Pech.

Záhadným dojmem působící areál s názvem Maják Ptyč chtěla původně miliardářova exmanželka a její tehdejší společnice využívat pro uzavřené společenství přátel.

Podle stavebních plánů byly v rozsáhlém podzemí za desítky centimetrů tlustým betonem i protiatomové dveře nebo čističky vzduchu. V podzemí se počítalo také s ustájením koní či dobytka. V případě velké katastrofy měl být objekt naprosto soběstačný a měl zajistit svým obyvatelům přežití.

V roce 2014 se ale plány změnily. Společnice se rozešly a Daniela Tykačová, nyní Kuchtová, velkou část už vybudovaného objektu nechala zbourat. Rozsáhlé podzemí ale zůstalo, stejně tak tři vysoké betonové věže.

Vznikly nové plány na využití. Projekt se přejmenoval na Park Berne. V podzemí měly vzniknout trezory pro uschování cenností movitých klientů, nad zemí pak vily s luxusním bydlením.

Nabídka luxusních vil však z internetu zmizela, stránky jsou nedostupné. Nabídka trezorů pro uskladnění cenností na internetu stále je, na uvedené telefonní číslo se nelze dovolat, investorka není k zastižení.

„Stavba je částečně zkolaudovaná,“ řekl Seznamu Vlastimil Pech.

Objekt však vypadá stále opuštěně. V jeho okolí jen stavbaři upravují terén.

„Další objekty se mají stavět až podle případného zájmu klientů,“ uvedl vedoucí stavebního odboru.

Reklama

Související témata:

Doporučované