Hlavní obsah

Miliardářská skupina J&T zažila loni propad zisku i příliv peněz

Foto: J&T

Skupina J&T se loni přestěhovala do nového sídla v kancelářském komplexu Rustonka v Praze 8.

Reklama

Skupina J&T miliardářů Jozefa Tkáče a Ivana Jakaboviče byla v minulém roce vystavena protichůdným tlakům. Zatímco zisk a výnosy koncernu spadly, do skupiny proudilo více peněz od klientů. Nyní očekává návrat k vyšším ziskům.

Článek

Loňský rok byl pro skupinu J&T Finance Group z hlediska hospodářského výsledku nejhubenějším obdobím za poslední roky. Zisk společnosti klesl o 36 procent na 79 milionů eur. Vyplývá to z nově zveřejněné výroční zprávy skupiny. Naposledy měla J&T menší zisk v roce 2016.

„Rok 2020 byl pro všechny mimořádně náročný. Pokles zisku byl způsoben nárůstem opravných položek. Razantně se zvýšily s ohledem na makroekonomickou situaci a zvýšení pravděpodobnosti úpadku dlužníků,“ řekla mluvčí skupiny Monika Veselá. Na výsledku se odrazilo také snížení úrokových výnosů kvůli poklesu sazeb centrálních bank.

Výsledky J&T Finance Group za rok 2020

– bilanční suma 11,8 mld. eur (+6 %)

– vklady a úvěry od klientů 8,9 mld. eur (+11 %)

– čistý zisk 79 mil. eur (-36 %)

– výnosy celkem 504,6 mil. eur (-9 %)

Pramen: výroční zpráva J&T Finance Group

Skupina si naopak pochvaluje nárůst objemu poskytnutých úvěrů. Považuje to za důkaz, že byl nadále zájem o financování projektů, a že se ekonomika nezastavila.

„Také narostla celková aktiva ve správě skupiny na šest miliard eur. Narostla rovněž klientská depozita,“ dodala zástupkyně koncernu. Celkově měli loni klienti J&T v bankách a dalších strukturách skupiny 8,9 miliardy eur. Ve srovnání s předchozím obdobím je to nárůst o jedenáct procent.

Klíčovými součástmi skupiny J&T jsou slovenská Poštová banka a J&T Banka. Zatímco doménou Poštové banky, která se letos transformuje do 365.bank, je Slovensko, J&T Banka má  významný byznys také v Česku. Poštová banka loni meziročně vydělala o sedm procent více, a to 41 milionů eur. Naopak čistý zisk J&T Banky zaměřené na služby pro movité klienty se minulý rok propadl o 63 procent na 1,1 miliardy korun.

Kdo ovládá J&T Finance Group

Jozef Tkáč 45,05 %

Ivan Jakabovič 45,05 %

Rainbow Wisdom Investment Limited (CITIC) 9,9 %

J&T založená na silných vazbách s privátními investory musela loni hledat pro své klienty cesty, jak v době sílící inflace a nízkých úrokových sazeb zabránit znehodnocování jejich majetku. Navíc řada investorů během loňské paniky způsobené covidem vybírala peníze z rizikovějších aktiv a fondů. J&T na všechny tyto jevy zareagovala založením konzervativnějšího fondu kvalifikovaných investorů J&T Investments.

Fond investuje do realit, průmyslu a služeb. Několik měsíců po založení měl ve správě aktiva zhruba za tři miliardy korun. Fond vložil kapitál například do logistických areálů na Pardubicku či Ostravsku. Vstoupil také do slovenského řetězce s potravinami Terno.

„V průběhu let 2021 a 2022 očekáváme návrat ziskovosti na předcovidovou úroveň. Předpokládáme, že hlavními zdroji nárůstu budou růst objemu nově poskytnutých úvěrových obchodů, růst objemu aktiv pod správou J&T Investments a růst poplatků spojených především s investičním bankovnictvím,“ odhaduje Veselá z J&T.

Zakladatelé J&T Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič drží ve skupině dohromady 90,1 procenta. Zbytek připadá na firmu Rainbow Wisdom Investment z čínské skupiny CITIC.

Reklama

Doporučované