Hlavní obsah

Stopáž: Hvězdné závody miliardářů. „Zbohatlická“ turistika pomůže pokroku

Foto: Profimedia.cz

Richard Branson předvedl úspěšný let na hranici kosmického prostoru. Podaří se Jeffu Bezosovi podobný kousek?

Reklama

Článek

Kosmické lety v podání miliardářů mají potenciál i pro vědecký výzkum. Čím více firem se jimi bude zabývat, tím více bude vesmírná ekonomika sílit a technologicky se rozvíjet, říká odborník Dušan Majer.

Nedělní let SpaceShipTwo s Richardem Bransonem na palubě byl přelomový. „Padl rekord v počtu lidí, kteří byli najednou na palubě jednoho stroje dopraveni na suborbitální kosmický let. To, že jich bylo tolik, šest, a že se dostali zpátky, je významný milník. A fakt, že byl na palubě sám Branson, byl důkaz, že hardwaru věří,“ říká Dušan Majer, odborník na kosmonautiku ze serveru Kosmonautix.cz, v podcastu Stopáž.

Další miliardář, zakladatel Amazonu Jeff Bezos, se na svůj první let s raketou pojmenovanou New Shepard chystá v úterý. Rozdíl mezi Bransonovou firmou Virgin Galactic a Bezosovou společností Blue Origin je v technologii i výšce, které jejich rakety dosáhnou.

„Virgin Galactic vystoupala do 86 kilometrů, tudíž byla nad hranicí kosmického prostoru podle amerických pravidel, ale pod mezinárodní hranicí, která činí 100 kilometrů. New Shepard překoná hranici 100 kilometrů a nebude tak sporu, zda byla či nebyla v hranici kosmického prostoru. Ostatně Blue Origin toho také ve své PR kampani využívá a Virgin trochu popichuje,“ vysvětluje Majer.

V podcastu také odmítá názor, že by suborbitální miliardářské výlety byly jen marketingové divadlo nebo rozmar zbohatlíků.

„Marketing hraje významnou roli, nebuďme naivní. Jsou to soukromé firmy, musí se o nich mluvit, být o nich slyšet. Ale jejich program je natolik unikátní, že chlubení se je namístě. Tyhle lety mají potenciál i pro vědecký výzkum. Už na onom testovacím letu s Bransonem probíhal výzkum University of Florida, obsluhovala ho jedna z astronautek-spolucestujících. A velká kosmonautika těmito podniky rozhodně ohrožená není, naopak,“ domnívá se Majer.

Komerční lety pro „amatéry“ chystá i SpaceX Elona Muska. „Její lety s turisty nebudou suborbitální, ale skutečně až na oběžnou dráhu. SpaceX má k dispozici loď Crew Dragon, kterou dopravuje astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici - už od začátku se ale počítalo s tím, že nebude určena jen pro lety profesionálů,“ dodává publicista s tím, že osobně by ho nejvíce lákal let právě s Muskovou společností.

Jak se liší role Bransona, Bezose a Muska v jejich vesmírných firmách? Podle jakého klíče si vybírá posádku Jeff Bezos? A jak se vlastně stalo, že se vývoj letů do vesmíru přesunul od NASA k soukromníkům? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované