Hlavní obsah

Miliardářský tým z Česka vyváží hazard do světa

Valenta: Koho naučíme hrát hazard? Brazilci jsou slibní.Video: Adam Junek

 

Reklama

Vládci českého loterijního byznysu Šmejc, Komárek a Valenta plánují po proniknutí do Řecka další společnou expanzi.

Článek

Po Novém roce Řecko zaplaví hrací automaty, konkrétně videoloterijní terminály. S více než ročním zpožděním, protože monopolní hráč OPAP na tamním hazardním trhu projekt pozastavil, když řecká vláda zpřísnila regulaci technických her. Česka se ta zpráva netýká jen zdánlivě.

Firmu OPAP totiž většinově ovládají miliardáři Karel Komárek a Jiří Šmejc. A jednou z firem, která jim dodává hrací přístroje, kterých je v první várce 16,5 tisíce, je Synot. Ten patří českému nekorunovanému králi hazardu a také senátorovi Ivo Valentovi. A tím jejich spolupráce při vývozu hazardu za hranice Česka nekončí.

„Cíl je pokračovat v dalších státech. Karel s panem Šmejcem chce pokračovat i v jiných zemích a my jsme jim nabídli spolupráci. Ale bavíme se i s jinými společnostmi na českém trhu a nabízíme jim pomoc, a to i kapitálovou, při pronikání na zahraniční trhy,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Valenta.

Nyní se jeho Synot připravuje na druhou etapu tendru na řecké automaty. Těch má být dalších 18,5 tisíce, které OPAP pořídí pro své subkoncesionáře, kteří budou hazardní hry provozovat na „své triko“ s licencí od OPAP.

Komárka jsem k hazardu přivedl já, říká majitel Synotu ValentaVideo: Adam Junek

Kam dál plánuje český miliardářský tým zamířit, nechtěl Valenta napřímo říci. „Je to ve fázi diskuzí,“ uvedl.

Lákadlem je Brazílie

Zmínil ovšem nadějné trhy, kam se při svých expanzivních záměrech dívá. „V současné době je hodně příležitostí na Balkáně, v Gruzii, ve Vietnamu, a třeba Španělsko je velmi dynamický trh. A nově se otevírá Jižní Amerika. Brazílie má například nový zákon o provozování loterijních her a jejího příkladu následují další jihoamerické země. Pochopily, že dosud měla tento byznys v rukou mafie a že hrát se bude vždycky, ať už je to povolené, nebo není,“ naznačil Valenta.

Synot sám už působí přímo nebo s partnery ve dvacítce zemí světa. Nejnověji vsadil třeba na Vietnam nebo Macao. „K tomu, aby se společnost snažila prosazovat i v jiných zemích nás mimo jiné tlačí zpřísňující se regulace v Česku,“ míní senátor.

Video: Adam Junek

Od Nového roku totiž začne platit balík nových zákonů o regulaci hazardu. Nejmenší herny skončí, protože normy požadují minimálně patnáct herních zařízení na provozovnu. Kvůli ochraně hráčů také nebudou moci být otevřené nonstop a zařízení budou muset vynucovat povinné přestávky v hraní.

Zvýší se také daně u tak zvaného tvrdého hazardu, tedy především u výherních automatů. Podle novely, která platí od letošního roku, se na kurzové sázení a další formy „měkkého“ hazardu vztahuje namísto 23procetní sazba daně, a na technické hry, tedy automaty 28 procentní. Předtím platila jedna sazba – konkrétně 20 procent pro všechny. Od příštího roku pak ještě stoupne ta vyšší z nich na 35 procent.

Video: Adam Junek

Také Šmejc s Komárkem již dnes patří k evropské špičce, co se hazardu týče. OPAP sám je s tržbami přesahujícími čtyři miliardy eur čtyřkou na evropském trhu. Kromě toho společně mají majoritu v herním gigantu Casinos Austria, kde je jejich partnerem i firma Novomatic druhého nejbohatšího Rakušana Johanna Grafa. Komárkova KKCG pak ovládá i tuzemskou sázkovou jedničku Sazku.

V expanzi nezůstávají tito magnáti osamoceni. Své aktivity rozšiřuje po Evropě také Fortuna, patřící do stáje investiční skupiny Penta. K Polsku a Slovensku nedávno přidala také Rumunsko.

Reklama

Doporučované