Hlavní obsah

Miliardářův syn pokračuje v nájezdu na rakouskou Immofinanz

Foto: Seznam Zprávy

Rakouská Immofinanz vlastní i budovu bývalé Československé obchodní banky v centru Prahy.

Reklama

Patrick Vítek posílil ve vídeňské nemovitostní společnosti Immofinanz. Za poslední měsíce přikoupil podíl za necelých devět set milionů korun.

Článek

Syn jednoho z nejbohatších Čechů Radovana Vítka Patrick se výrazně angažuje v rakouské nemovitostní skupině Immofinanz, která už několik měsíců nemá generálního ředitele a chybí jí členové v dozorčí radě.

Prostřednictvím své společnosti Mountfort zvýšil Vítek junior svůj podíl o dalších 1,4 procenta na současných 11,41 procenta. Při současné hodnotě akcií to znamená, že přikoupil akcie za necelých 34 milionů eur (zhruba 860 milionů korun). Vyplývá to z regulatorních údajů společnosti, která je obchodována na vídeňské burze. Hodnota celého Immofinanzu aktuálně činí přes 61 miliard korun.

Vítek mladší transakce podobně jako jeho otec nekomentuje. Nicméně podle informací SZ Byznys hodlá těžit z relativně nízké ceny akcií rakouské nemovitostní firmy, která vlastní nemovitosti i v Česku, například bývalou budovu Československé obchodní banky v ulici Na Příkopě.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby pan Vítek jr. měl v úmyslu dále navýšit svůj podíl a případně také získat kontrolu, protože společnost se stále obchoduje s výrazným diskontem vůči hodnotě svých podkladových aktiv,“ uvedl pro SZ Byznys Oliver Simkovic, analytik Raiffeisen bank International.

Nízkou hodnotu akcií rakouské nemovitostní firmy kritizuje další akcionář, londýnský fond Petrus Advisers známý ze svého působení v tuzemské bance Moneta Money Bank. Podle dopisu, který fond na začátku října adresoval dozorčí radě Immofinanz, se „příšerná úroveň řízení firmy odráží v přetrvávajícím poměrně nízkém ocenění akcií“.

Na konci září se akcie Immofinanz obchodovaly vůči čisté hodnotě aktiv společnosti s diskontem 29 procent, přičemž konkurenční rakouské firmy jako CA Immo jen s 11procentním diskontem, Immo s 25procentním a Alstrie jen devítiprocentním. Petrus dodává, že za nízkou hodnotou akcií Immofinanz kromě špatného řízení stojí i to, že se ve svém podnikání nehlásí k ekologickým standardům.

Česko-slovenská spolupráce

K dalším akcionářům Immofinanz patří i slovenský byznysmen Peter Korbačka, který je podílníkem ve slovenské J&T Real Estate. Korbačka na začátku prázdnin navýšil svůj podíl na současných 10,5 procenta.

Vítek mladší rovněž podporuje nové čtyři kandidáty, kteří mají doplnit dozorčí radu Immofinanz na valné hromadě v polovině října. Jmenovitě Dorothée Deuringovou, Gayatri Narayanovou, Michaela Mendela a Stefana Guettera. Právě dozorčí rada zastupuje zájmy akcionářů a jmenuje členy představenstva a generálního ředitele.

Rakouskou realitní firmu loni výrazně zasáhla pandemická krize a hodnota jejích akcií se z úrovní kolem 26,40 eur za akcii propadla o více než padesát procent. Od začátku roku se však postupně vrací a nyní se obchoduje za zhruba 20,76 eura.

Do nejasných akcionářských vztahů, kdy ve firmě chybí generální ředitel a mezi akcionáři probíhá několik soudních sporů, se snaží promluvit Češi. Vítek junior má za zády majitele CPI Property Group, svého otce, který se vyžívá ve složitých obchodních případech. Sám nyní operuje v Itálii, kde nakupuje nemovitosti od zadlužených italských rodin, které postihla pandemie.

Společnost Immofinanz má portfolio kancelářských (65 procenta) a maloobchodních (33 procent) nemovitostí, které bylo na začátku loňského roku, tedy před pandemií, oceněno na 5,1 miliardy eur (130 miliard korun). Působí v Rakousku, Německu, Česku a dalších státech střední a východní Evropy.

Reklama

Doporučované