Hlavní obsah

Miliardové šetření. Brno živí naději na hokejovou arénu, ale MS je utopie

Foto: Vizualizace A PLUS a Arch.Design

Multifunkční aréna má nabídnout místa pro 13 tisíc lidí.

Reklama

Brno chystá miliardovou halu na hokej či atletiku. Čeká na pomoc státu, jenže ta je nejistá.

Článek

Koronavirový účet pro druhé největší město v republice hovoří jasně. Brno musí kvůli následkům pandemie a vládním úsporám řešit téměř dvoumiliardovou díru v rozpočtu. Víc než polovinu pokryje úvěr. „Musíme šetřit na menších investicích. Odložíme třeba opravy menších ulic, které snesou odklad o několik let,“ uvedl radní pro investice David Grund.

Vedení ale nyní řeší, jak nepohřbít jeden z klíčových projektů současné vládnoucí koalice. Multifunkční arénu pro více než 13 tisíc lidí. Brno sní o tom, že se tam za tři roky bude hrát skupina světového šampionátu. Podle informací Seznam Zpráv vedení města řeší možnost, že by se na téměř dvoumiliardové investici mohl podílet také soukromník. „Je to jedna z variant, kterou řešíme,“ nechala se slyšet brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Jestli by se spolufinancováním haly mohla pomoct hokejová Kometa Brno v čele s majitelem Liborem Zábranským, vedení města nechtělo konkretizovat. „Neradi bychom to komentovali, čekají nás jednání,“ uvedl radní Petr Kratochvíl.

Ten se stal předsedou představenstva akciové společnosti Arena Brno, kterou město pro přípravu haly založilo. Minulý týden začaly fungovat webové stránky. Ukazují přesné plány haly, která má vzniknout v areálu brněnského výstaviště.

„Spolu s ní město vybuduje zhruba 3 000 parkovacích míst. Výstavba patří k největším strategickým projektům města Brna a dokončena by měla být v roce 2023. Už o rok později zde město plánuje hostit mistrovství světa v hokeji,“ vítají webovky sportovní nadšence.

Poslední věta je nyní spíš zbožné přání než realita. „Aby mohl výkonný výbor Českého hokeje o pořadatelství Brna vůbec uvažovat a případně ho navrhnout kongresu mezinárodní hokejové federace, který rozhoduje, musel by mít jasné záruky, kdy bude nová aréna v provozu. Zatím se tak nestalo, takže v pořadatelství se nic nezměnilo,“ uvedl mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund. Svaz počítá s Prahou a Ostravou. Města se osvědčila už při dřívějších šampionátech.

Brno na novém webu uveřejnilo také harmonogram prací. Architekti nedávno započali projektantské práce, stavební povolení chce město získat příští rok. Složité povolovací procesy komplikuje také fakt, že město musí řešit i dopravní napojení na areál. Bauerova ulice lemující výstaviště je přitom frekventovaná součást nedokončeného městského okruhu.

„Zatím ale jedeme podle plánu. Nevylučuji, že se to může změnit i s ohledem na koronavirové souvislosti,“ naznačil Kratochvíl.

Pořadatelství šampionátu však znamená i další náležitosti. „Případnou změnu pořadatelství musí projednat výkonný výbor Českého hokeje a schválit kongres mezinárodní federace. Smlouvy s dodavateli a partnery se navíc podepisují se značným, třeba dvouletým předstihem a jsou pochopitelně vázané i na místo konání šampionátu,“ dodal Zikmund.

Dokončení haly v polovině roku 2023 - jak o termínu mluví vedení města - tak stejně nemusí stačit.

Jak má vypadat nová multifunkční hala v Brně, se podívejte v galerii.

+1

A na stole zůstává zásadní problém. Hala za téměř půldruhé miliardy korun ale nemá zajištěné financování. Dohoda s vládou a Jihomoravským krajem stále chybí. „Proslýchá se, že jsme na černé listině,“ řekl dobře informovaný brněnský politik, který si nepřál uvést jméno.

Může to souviset i s povolebním vývojem v Brně v roce 2018. Občanští demokraté, lidovci, Piráti a sociální demokraté tehdy sestavili koalici bez vítěze voleb, hnutí ANO. Babiš to označil za „megapodraz“.

„Brno intenzivně projektuje. Nečekáme velké problémy s povolováním, i když je tam třeba rozsáhlá investice na dopravní infrastrukturu. Premiér dlouhodobě říká, že by rád dával peníze, ale projekty nejsou připravené. Říkáme jasně vládě, že jsme připravení. Teď ale potřebujeme peníze na financování,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Velké sportovní projekty má zajišťovat Národní sportovní agentura. „Samozřejmě považujeme multifunkční arénu za důležitý strategický projekt, ale momentálně řešíme projekty na rok 2021. Bližší informace teď neznám,“ řekl šéf agentury a poslanec Milan Hnilička (za ANO).

Brno se podle Hladíka nechce vzdát. V multifunkční aréně se kromě hokeje mohou uskutečnit světové a evropské šampionáty v dalších jedenácti sportech. „Je to unikátní záležitost. kdybychom nestíhali hokejový šampionát, projekt bude pokračovat. A pokud by se to podařilo, bude to bonus,“ doplnil Hladík.

Vedení města navíc při koronavirových škrtech řeší dilema. Získalo stavební povolení pro dlouho plánovanou atletickou halu pro více než 2200 lidí v univerzitním kampusu. Ve složitém povolovacím procesu postupně podražila až na 900 milionů korun. A městu chybí potřebné peníze. „S vedením města v těchto dnech o financování jednáme,“ potvrdil Hnilička.

Petici za stavbu atletického stánku podepsalo už přes sedm tisíc lidí, včetně iniciátorky a bývalé trojskokanky Šárky Kašpárkové. „Hlavně v zimě je ostudné, v jakých podmínkách děti trénují. Jižní Morava stadion pro tisíce dětí a sportovců potřebuje,“ dodala olympijská medailistka.

Hladík by uvítal, kdyby podobné strategické projekty stát podporoval ze 40 procent. „Po třiceti může přidat město a kraj. V takovém případě bych se o budoucnost hal vůbec nebál,“ zdůraznil Hladík.

Na to však vláda stále nekývla. A tak velkolepé brněnské vize dál zůstávají jen na papíře.

Reklama

Doporučované