Hlavní obsah

Miliardový byznys s chudobou dotovanou státem pokračuje. Města experimentují se sociálním bydlením, jak dovedou

Peníze, nebo život: Miliardový byznys se sociálním bydlením.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sociální dávky na bydlení vydal stát v minulém roce zhruba deset miliard korun. Objem těchto peněz i počet jejich příjemců sice v posledních dvou letech mírně klesl, státní příspěvky ale pořád míří z velké části na účty obchodníků s chudobou, kteří inkasují předražené nájmy za zcela nevyhovující bydlení.

Článek

Města a obce se s problémem perou každý po svém. A radnice létají ode zdi ke zdi, od extrému k extrému - podle sociálního a politického založení lidí, kteří na konkrétní radnici sedí.

Nový díl pořadu Peníze, nebo život představuje různé recepty, k jakým radnice sahají. Od velkorysého sociálního projektu Housing First, v jehož rámci rozdělilo město Brno obecní byty desítkám rodin a osamělých bezdomovců, po kladenskou vyhlášku, která fakticky zakazuje pronajímat byty ve městě lidem pobírajícím doplatky na bydlení.

Jak žijí lidé v bytové nouzi? Proč se šance na vlastní byt vzdaluje i domácnostem s průměrnými příjmy? A je škoda, že neprošel zákon o sociálním bydlení z dílny bývalé ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové? Sledujte Peníze, nebo život Zuzany Kubátové.

Reklama

Doporučované