Hlavní obsah

Miliardový byznys spadl na nulu. Makající Čechy mají zastoupit Turci

Rozhovor s Miroslavem Rechem, jednatelem společnosti Multisport Benefit. Popisuje propady tržeb miliardového byznysu a plány pro tento rok. Ilustrační foto.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

„Představa, že Čech sedí u televize, pije pivo a sleduje fotbal, se nevylučuje s tím, že zapáleně sportuje,“ říká pro SZ Byznys jednatel MultiSportu Miroslav Rech.

Článek

Rok před covidem byl pro MultiSport rekordní. Vyčítali jim, že jsou příliš dominantní na trhu.

Obrat jen v Česku přesáhl miliardu korun a skokově rostly i prodeje „Multisportky“, tedy karty fungující jako zaměstnanecký benefit a umožňující zaměstnanci zdarma navštěvovat různá sportovní a relaxační zařízení.

Rok pandemie a s ním zavřená fitness centra nebo bazény daly firmě citelnou ránu. „Nejhorší pro nás bylo, že se různé kroky vlády úplně nedaly předvídat, službu jsme víceméně zavírali a spouštěli ze dne na den,“ popisuje těžký covidový rok jednatel firmy MultiSport Benefit Miroslav Rech.

„Na druhou stranu jsme společnost, která si zvládla vytvořit rezervy, takže se zatím držíme. Což se třeba u některých sportovišť úplně říct nedá,“ dodává hlas úspěšné skupiny, jejíž matka je „Polka“. Na polském trhu zaujímá společnost vedoucí postavení zaměstnaneckých benefitů v oblasti sportu a relaxace.

Ze stovky na nulu

Jen v tuzemsku spadl byznys o třetinu, v celé skupině až na polovinu. Letos je firma zatím na nule. Naprosto zásadní podle Miroslava Recha je, jak dlouho bude lockdown trvat.

„Pokud déle než šest měsíců, budeme na nule. Pokud déle, vykázali bychom ztrátu, ale přežijeme to. Řekněme, že vydržíme do konce roku,“ tvrdí jednatel s tím, že je to možné pouze díky zmiňovaným rezervám. Jinak by nepřežili.

MultiSport

Spolupracujících sportovišť v roce 2020: 1830, pokles o 127 partnerských zařízení, z nichž minimálně třetina byla nucena ukončit činnost.

Počet zaměstnanců: 100.

Mateřská firma vznikla v Polsku v roce 2001.

Měsíční výdaje i teď, v době nulových příjmů, totiž činí 10 milionů korun. A to ještě ve chvíli, kdy byznys znovu ožije, není vyhráno.

„Firmy nechtěly, když se všechno zavřelo, od nás vracet peníze. Řekly ‚nechte nám to na horší časy‘. Takže jim to teprve dlužíme, to je moje noční můra,“ vypráví jednatel MultiSportu a dodává: „Pro stát jsme trošku na okraji zájmu. Pokud by fitness centra nepřestala fungovat, bylo by v systému čtvrt miliardy korun, které tam teď nejsou.“

I v jejich firmě museli přehodnotit plány. Posunuli například spuštění virtuální karty, kterou bude mít uživatel v mobilním telefonu, protože to vyžadovalo tým vývojářů ve varšavské centrále. A vše brzdí covid.

Rozkročeno do Turecka

Skupina působí kromě Česka a Polska i v dalších zemích. Na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku. A plánuje expandovat.

„Stav v tomto smyslu je 1:1. Ještě nedávno jsme měli zastoupení v Řecku. Nechci zabřednout do klišé o pracovním nasazení jednotlivých národností, nebylo by to fér, ale ten řecký trh je zkrátka tak jiný, navíc ještě ekonomicky v konfrontaci s covidem, že jsme se rozhodli ho zavřít,“ mluví o novince z poslední doby jednatel MultiSportu.

Obrovský potenciál naopak cítí v Turecku a hodlají do konce roku otevřít pobočku v Istanbulu.

„Samozřejmě, je to o penězích, chce to dobře načasovat, covid nám plány trošku posouvá. Když se podíváme, kolik obyvatel Turecko má, tak obchodní potenciál je tam obrovský,“ vysvětluje Miroslav Rech pro SZ Byznys, proč je cílem nejbližší expanze právě Turecko.

„Může na jednu stranu ukázat bídu, na stranu druhou obrovský luxus. Firmy, které tam podnikají, mají zájem budovat si nabídku benefitů svých zaměstnanců. Skutečně se jedná o velmi moderní subjekty,“ vypráví jednatel s tím, že potenciál trhu pro jejich byznys jim odhalil detailní průzkum trhu, který provedli.

Reklama

Doporučované