Hlavní obsah

Miliardový kšeft v Kyrgyzstánu získala neznámá česká firma. Hrad ji brání: Je to kampaň

Zakázku v Kyrgyzstánu vyhrála neznámá česká firma.

 

Reklama

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se osobně zasadil o miliardovou zakázku v Kyrgyzstánu pro neznámou českou firmu. Kyrgyzské úřady prošetřují, zda je tuzemský podnik Liglass Trading CZ schopen dostát svým závazkům a postavit vodní elektrárny za několik miliard.

Článek

Loni v září odeslal kancléř Vratislav Mynář na hlavičkovém papíře Kanceláře prezidenta republiky dopis do Kyrgyzstánu. Výslovně v něm podporuje českou společnost Liglass Trading CZ. Mimo jiné píše, že jde o zavedenou firmu jak na českém, tak i evropském trhu.

Tuzemská firma na základě toho minulý týden uzavřela lukrativní smlouvu. Zavázala se mimo jiné, že koupí podíly ve společnostech za zhruba 850 milionů korun, dále ke stavbě vodních elektráren. Odhadované náklady šplhají až přes deset miliard korun.

Problém je, že firma Liglass Trading CZ je i v Česku neznámá. Chybí jí účetní uzávěrka za poslední dva roky a v roce 2014 měla tržby v řádech několika stovek tisíc korun. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Za nás by se něco takového nestalo, říkají Mynářovi předchůdci

Seznam mluvil s bývalými kancléři. Podle nich by za jejich úřadování něco podobného nebylo možné.

„Sám za sebe kancléř vůbec nevystupuje. Kancléř je tam jen proto, aby prezidentovy vstupy do společnosti nebudily buď smích, nebo ostudu," říká Luboš Dobrovský, bývalý hradní kancléř v letech 1992 až 1996.

Podobně se vyjádřil i Jiří Weigl, který funkci kancléře prezidenta zastával před Vratislavem Mynářem v letech 2003 až 2013.

„Jsem na dovolené, kauzu sleduji z médií. Něco podobného by se dříve stát nemohlo,“ řekl Weigl Seznam Zprávám.

Kyrgyzské úřady aktuálně prošetřují, jestli je česká firma s to dostát svým závazkům.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na sociální síti Twitter uvedl, že jde o antizemanovskou kampaň.

Reklama

Související témata:

Doporučované