Hlavní obsah

Miliardový lobbing Vojtěcha Filipa. Z letiště ale nic nebude, říká reportér

Foto: Seznam Zprávy

Šéf komunistů prosazuje plán na obnovu letiště v Milovicích za 100 miliard. Zdroje financování obřího projektu ho ale prý „nezajímají“.

Reklama

Článek

Vojtěch Filip lobbuje za neprůhledný projekt, za kterým mohou stát teoreticky třeba černé peníze, říká reportér Vojtěch Blažek v podcastu Stopáž.

Zprovoznění opuštěného letiště, osm tisíc nových pracovních míst, vědecká centra, školy, napojení na dálnici i na železnici. Za projekt obnovy letiště v Milovicích za 100 miliard korun, se kterým přišla firma Letiště Praha-Milovice Holding, osobně lobbuje i místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip.

„Vtip je v tom, že letiště nebude. Už personální obsazení firmy, která za projektem stojí, naznačuje, že nejde o standardní společnost, která by něco takového skutečně chtěla vytvořit. Jejími akcionáři jsou pan Jindřich Kubík, bývalý zaměstnanec finančního úřadu, po jehož podnikání zbylo 11 exekucí, a Lubomír Krejsa, což je člen dozorčí rady České pošty a Filipův ekonomický poradce,“ vysvětluje reportér Vojtěch Blažek v podcastu Stopáž

Obnova letiště je podle Blažka zabalená do projektu, jehož skutečným cílem bude zřejmě výstavba bytů a teplárny, o kterou firma Letiště Praha-Milovice Holding usiluje.

„Působí to dojmem, že letiště je jen zástěrkou pro investiční projekt, jenž je nějakým způsobem personálně navázán na Vojtěcha Filipa, který ho prosazuje,“ dodává reportér.

Zásadní otázkou je, odkud by vlastně do Česka doputovalo v přepočtu 100 miliard korun, o kterých akcionáři tvrdí, že pro projekt umí získat.

„Zástupci firmy říkají, že jsou to peníze zahraničních investorů, jejichž jména ale neřeknou. Jednou pan Kubík zmiňoval, že by mohly být z Číny, jindy mluvil o Saúdské Arábii, pak se dotkl Ruska. A zmínil i nějaké středoasijské země. To je samozřejmě zcela nestandardní. Obcházíte politiky a něco po nich chcete, přičemž zároveň říkáte, že jména prozradíte až po podpisu smlouvy,“ říká Blažek.

Co na financování projektu říká Vojtěch Filip? Za jaké jiné projekty šéf komunistů lobbuje? A stojí vůbec o obnovu areálu Středočeský kraj, kterému pozemky milovického areálu patří?

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované