Hlavní obsah

Miliardový obchod: Výrobce puků pro olympiádu se vrací do českých rukou

Foto: Rubena

Mezi produkty Rubeny patří i hokejové puky pro zimní olympiádu.

Reklama

Investiční skupina Kaprain kupuje od společnosti Trelleborg náchodskou Rubenu. Cena transakce není známá, Kaprain ji nekomentuje. Podle informací SZ Byznys se blíží 50 milionům eur.

Článek

Náchodská Rubena je známá puky pro hokejovou olympiádu, vedle toho vyrábí gumárenské směsi, pneumatiky či duše a její historie je spojená s divokou privatizací. Firma teď mění majitele. Od švédské skupiny Trelleborg ji získává česká investiční skupina Kaprain Karla Pražáka. Muže, který byl 20 let členem skupiny PPF a úzkým spolupracovníkem Petra Kellnera. Transakce se podle informací SZ Byznys pohybuje okolo 50 milionů eur, tedy 1,2 miliardy korun.

„Investicí do náchodské Rubeny posílíme svou pozici v chemickém průmyslu a zároveň dále diverzifikujeme své investiční portfolio,“ vysvětluje ředitel ze skupiny Kaprain Jaromír Štantejský a zároveň dodává: „Rubenu chceme dál rozvíjet stejně jako ostatní společnosti v naší skupině.“

Kaprain tak získává známého výrobce pryžových výrobků, forem, gumárenských směsí a také hokejových puků, se kterými se hrálo například na zimních olympijských hrách v ruském Soči v roce 2014.

Rubena mění majitele po šesti letech. V roce 2015 ji do svého portfolia získal světový lídr ve výrobě zemědělských pneumatik Trelleborg jako součást gumárenského holdingu ČGS Holding. Ten Švédové získali od skupiny podnikatelů Tomáše Němce a Oldřicha Šlemra za více než 31 miliard. Kromě Rubeny do něj patřil například i Mitas.

Kaprain je investiční skupina, která byla založena v roce 2013 Karlem Pražákem. Od začátku se soustředí na průmysl, nemovitosti a finance. Teď i na chemii. Je největším akcionářem chemičky Spolchemie v Ústí nad Labem a společnost CM-Credit ze skupiny Kaprain koupila i slovenskou chemičku Fortischem. V oblasti nemovitostí zajišťuje akvizice, vlastní development a správu. Sem patří výstavba a provoz kancelářských budov Harfa Business Center u pražské O2 areny, rekonstrukce budovy v Pařížské ulici a projekt Victoria Palace na Vítězném náměstí.

Reklama

Doporučované