Hlavní obsah

Miliardový zlatý padák pro šéfa Airbusu pohoršil ministra financí

V přepočtu skoro miliarda korun pro odcházejícího šéfa Airbusu se nelíbí francouzskému ministrovi financí.Video: Marek Martinovský, Wikimedia, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

V přepočtu téměř jedna miliarda korun. Takové výše měl dosahovat „zlatý padák” pro generálního ředitele Airbusu Toma Enderse, který se v dohledné době chystá do důchodu. Výše „důchodového balíčku“ pro ředitele leteckého gigantu se však nezamlouvá francouzskému ministru financí, je podle něj přehnaná. Chce proto uzákonit limity.

Článek

Penzijní balíček a další benefity z podílů v celkové výši skoro 37 milionů euro by měl obdržet současný generální ředitel společnosti Airbus, Němec Tom Enders. Ten by měl funkci složit 10. dubna po zasedání valné hromady. Zhruba 26,3 milionů eur by měl Enders dostávat v pravidelných částkách rozložených na období dvaceti let. Každý měsíc by tak obdržel v přepočtu téměř tři miliony korun. Vyplývá to z údajů účetní firmy Proxiinvest, uvádí agentura Reuters.

Výši tohoto „zlatého padáku“ nicméně silně kritizoval francouzský ministr financí Bruno Le Maire. „Částka oznámená ve spojitosti s Tomem Endersem je očividně nadměrná a mohla by poškodit reputaci Airbusu,” uvedl ministr pro list Le Echos. „Vyzývám ředitele Airbusu, aby vyvodili nezbytné závěry,” doplnil šéf resortu financí.

Francie a Německo vlastní každý po 11 procentech podílu Airbusu. Francouzská vláda navíc čelí každý týden protestům kvůli klesající životní úrovni, výše platů je proto citlivým tématem, upozorňuje Reuters.

Ministr Le Maire v televizi sdělil, že hodlá stanovit limity na výši odchodného pro manažery firem. „Omezím výši zlatých padáků pro šéfy na 30 procent jejich platu,” sdělil a oznámil úmysl navrhnout příslušnou legislativu.

Růst i skandály

Šedesátiletý ředitel Airbusu Enders nastoupil do čela firmy v roce 2012. Za jeho působení zaznamenala firma prudký nárůst hodnoty. Čelil však také kritice francouzských médií, a to zejména kvůli sérii vyšetřování uvnitř firmy, která vedla k náhlým rezignací některých výše postavených zaměstnanců firmy bez udání důvodu.

Airbus také vyšetřuje Francie a Británie kvůli praktikám při využívání zprostředkovatelů, píše Reuters. Enders je též vyšetřován v souvislosti se zakázkou na stíhací letouny v Rakousku.

Původně měl Tom Enders v úmyslu tento rok nastoupit třetí funkční období. Po nátlaku představenstva, které chce v čele firmy nové tváře, a to také právě kvůli stávajícím právním sporům, však souhlasil s tím, že funkci opustí.

Reklama

Doporučované