Hlavní obsah

Miliardy z EU půjdou na autoprůmysl i zdravotnictví, plán povede Havlíček

Foto: vlada.cz

Premiér ČR Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Po čtyřdenním summitu lídrů EU objasnil premiér ČR Andrej Babiš, na co 964 miliard korun z Evropské unie půjde.

Článek

Peníze z evropského fondu obnovy by Česko mělo využít zejména na podporu automobilového průmyslu, investice do zdravotnictví nebo na digitalizaci. Novinářům to dnes po návratu ze summitu EU, kde se lídři evropských zemí dohodli na podobě fondu, řekl premiér Andrej Babiš.

„Kohezní politika bude posílena z fondu obnovy z nového programu React-EU. Zde by prostředky měly být určeny na zmírnění dopadu pandemie a zvýšení odolnosti, v případě Česka budou směřovány především do zdravotnictví. Přibližně 1,5 miliardy eur bude mít Česko k dispozici v rámci nového Fondu pro spravedlivou transformaci, který je určen pro regiony s ekologickou zátěží,“ přiblížil rozdělení peněz Jakub Vintrlík z ministerstva financí.

Sestavením plánu reforem pro Evropskou komisi, na základě kterého bude možné peníze čerpat, by měl být pověřen vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Havlíček by měl na sestavení plánu spolupracovat s dalšími ministry. Babiš nevyloučil ani konzultace plánu s opozicí. Dokument je podle něj třeba připravit co nejdříve, aby bylo možné peníze začít brzy využívat.

„Z nového nástroje na podporu oživení a odolnosti připadá na Česko přibližně 6,7 miliardy eur, které jsou určeny na strukturální reformy a investice. Pro čerpání prostředků z tohoto nástroje připraví členské státy plány, ve kterých stanoví konkrétní oblasti a investice, do kterých chtějí prostředky směřovat. Ty bude následně schvalovat Evropská komise,“ upřesnil Vintrlík.

Na základě dohody ze summitu dostane Česko v období 2021 až 2027 v rámci víceletého finančního rámce Unie 27 miliard eur, v přepočtu 718 miliard korun. Z fondu obnovy bude na dotacích čerpat 8,7 miliardy, tedy přes 230 miliard korun. Dalších 15,4 miliardy eur, v přepočtu 410 miliard korun, si bude moci za výhodných podmínek v rámci fondu vypůjčit.

Babiš uvedl, že Česko možnost půjčky využije, pokud budou podmínky výhodnější, než za jakých si země sama půjčuje na finančních trzích.

Reklama

Doporučované