Hlavní obsah

Milion a půl lidí v Česku pod hranicí chudoby. S jídlem jim pomáhají potravinové banky

Rozhovor s ředitelkou Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věrou Doušovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Snahou patnácti potravinových bank, které v České republice existují, je především boj proti chudobě.

Článek

Ač to s ohledem na velmi nízkou nezaměstnananost nemusí být na první pohled zřejmé, pod hranicí chodoby žije v České republice asi milion a půl lidí. „Podle statistik jsou na tom nejhůře matky samoživitelky a osamělí důchodci, vdovci. A to zejména v hlavním městě Praze, kde jsou velké náklady na bydlení,” popisuje aktuální situaci předsedkyně Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věra Doušová. Mezi potřebné skupiny patří i mnoho rodin, které čelí exekucím. „Je to, řekla bych, ani ne tak zásluhou životní úrovně, která je v České republice velmi dobrá, ale je to spíš zásluhou malé finanční gramotnosti,” dodává.

Nezisková organizace Potravinové banky shromažďuje jídlo nejen ze supermarketů. Velké obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních musí ze zákona, který je v platnosti od začátku minulého roku, nepotřebné jídlo organizaci darovat. Od té doby se příjem potravin v bankách trojnásobně zvýšil. Poptávka je však stále vyšší, než nabídka shromážděných potravin může pokrýt.

Potraviny mohou darovat i jednotlivci či pěstitelé a producenti, dvě podmínky však musí být vždy splněny: „Potraviny musí být v originálním balení a nesmí být prošlé,” upozorňuje Doušová. V úvahu připadá i finanční pomoc. Se shromažďováním jídla pak pomáhají i potravinové sbírky a evropský program potravinové a materiální pomoci.

Všech patnáct bank má k dospozici nákladní automobily, díky kterým jídlo sváží. Po vytřízení je distribuují charitativním a dobročinným organizacím, mezi které patří Armáda spásy, Naděje, Červený kříž nebo Klokánky, které pomáhají dětem bez rodičů. „Některé potravinové banky, jako například ta naše, dávají balíčky i jednotlivcům,” dodává Doušová.

Rozhovor s ředitelkou Potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj najdete v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované